Pe când era însărcinată cu Dan, Alina a trăit prima mare traumă din viaţă: la una din ecografii s-a descoperit ceva ciudat la inima bebeluşului.
Medicii români au bâjbâit şi au îngrozit‑o cu… presupunerile. Aşa că a decis să trimită filmul cu ecografia la o clinică din Austria.
Diagnosticul: atrezie de valvă pulmonară. Cazul ei a fost preluat de un cardiolog specializat în operaţiile intrauterine. La 30 de săptămâni de sarcină, fătul din burta Alinei era supus primei intervenţii pe cord. Au stat 10 luni în spital, timp în care bebeluşul a mai trecut printr-o operaţie pe cord deschis, la şapte luni. Imediat, Dan a intrat în şoc anafilactic din cauza laptelui praf.
După o serie de teste, Alina a descoperit că fiul ei mai are alergii la avocado, albuş, nuci, linte, năut şi fasole. Dacă intră în contact cu ele se înroşeşte şi se umple de bube. Cu un aşa “bagaj”, pentru Alina a fost evident că, odată introdus copilul în colectivitate, riscul de a intra în contact cu produsele la care Dan e alergic e destul de mare.
Directoarele grădiniţelor la care a încercat să îşi înscrie copilul s-au speriat când au aflat ce conţine dosarul medical al băiatului. “Văzând reacţiile lor, am decis să fac o grădiniţă special pentru copiii cu alergii, aşa ca Dan al meu”.

Investiţie de 50.000 de euro

Cu 50.000 de euro în cont – strânşi în caz că băiatul va mai avea nevoie de o intervenţie chirurgicală – în 2011 Alina a început demersurile pentru a face o grădiniţă pentru alergici, una unde să îl ştie în siguranţă pe fiul ei şi unde oamenii să-şi aducă liniştiţi copiii care au probleme similare.
Micuţii au meniu personalizat, după ce părinţii transmit nu doar lista cu produsele la care sunt alergici copiii, ci şi fişe cu istoricul medical. Pe pereţi sunt liste cu numele fiecăruia şi produsele la care sunt alergici.
“În dreptul fiecărui nume, pentru educatoare şi doamnele de la bucătărie, sunt lipite liste cu alimentele interzise copilului respectiv. Nu s-a întâmplat niciodată ca un copil să se aşeze în alt loc sau să încurce mâncarea”, spune Alina. Personalul este instruit de un medic alergolog, astfel încât fiecare cadru didactic să ştie ce are de făcut în cazul accidentelor.
Fotografii: Vlad Chirea

 
 

Urmărește-ne pe Google News