O companie canadiană a anunțat că a dezvoltat un dispozitiv care detectează prezența coronavirusului în aer, declanșând un sistem de alarmă pentru a semnala pericolul.
Iar unul dintre experții care au analizat produsul susține că acesta funcționează, potrivit CBC.
Recomandat în școli, autobuze și avioane
Tehnologia, numită BioCloud, a fost dezvoltată de Kontrol Energy, iar unul dintre scopuri este instalarea dispozitivului în școli. CEO-ul companiei canadiene, Paul Ghezzi, afirmă că detectorul ar putea fi folosit și de sistemele de transport în comun.
“Ar merge în avioane, unde aerul este reciclat la fiecare 15 minute, autobuze, metrouri sau oriunde se adună mulțimi de oameni în spații mici, pentru perioade lungi”, spune Ghezzi.
Pentru compania canadiană, dispozitivul este unul “revoluționar” în lupta împotriva COVID, în special în sălile de clasă, unde detectarea cât mai rapidă a virusului este importantă.
Dacă ne uităm la întregul ecosistem al supraviețuirii în timp de pandemie, ne dăm seama că o tehnologie ca aceasta ne permite să detectăm cât mai repede virusul și să derulăm ancheta epidemiologică mult mai repede. Poate că închidem o singură clasă, nu întreaga școală.
Paul Ghezzi, CEO Kontrol Energy:
Testat independent
Compania a dezvoltat dispozitivul la biroul său din Londra, începând cu luna martie, și l-a supus unor testări independente la Western University, mai scrie CBC.
Unul dintre cei implicați în testări, doctorul David Heinrichs, profesor de microbiologie și imunologie la universitate, este convins că detectorul funcționează.
Nu am nicio îndoială că această tehnologie poate detecta rapid și eficient o gamă de patogeni transmiși pe cale aeriană, inclusiv virusul care provoacă COVID-19. Rezultatele sunt absolut clare.
Dr. David Heinrichs:
Care ar fi costurile
Kontrol Energy crede că ar putea produce 20.000 de dispozitive pe lună, la un cost de 12.000 de dolari.
CEO-ul companiei spune că a fost luat în calcul și un dispozitiv asemănător cu fiola folosită pentru măsurarea alcoolemiei, care ar putea detecta virusul în respirație. Acest nou dispozitiv ar avea însă nevoie de un timp mai lung de dezvoltare, înainte de aprobarea lui de către autoritățile canadiene.