Călin Tomoiag este unul dintre membrii echipei de cercetători clujeni care a realizat echipamentul. Spune că dispozitivul are dimensiuni compacte și poate fi folosit pentru a deduriza apa, a elimina manganul, dar și pentru a reduce nitrații, nitriții și bacteriile, notează Mediafax.

Am depus anul trecut, prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest Cluj, la un organism finanţat de către Comisia Europeană, la Bruxelles, trei proiecte, acestea fiind declarate finanţabile, cu sume cuprinse între 37.000 de euro şi 60.000 de euro, în cadrul cărora am dezvoltat un echipament românesc pentru tratarea şi purificarea avansată a apei. Acesta poate fi folosit în mici fermele de animale, în gospodăriile populaţiei din mediul rural, unde apa din fântâni conţine nitriţi care sunt cancerigeni, dar şi de către ISU în zonele în care au avut loc calamităţi naturale, inundaţii, unde fântânile sunt colmatate, nu mai există surse de apă, astfel că se poate trata apa din bălţi şi se oferă apă potabilă. Echipamentul este mobil, compact, având dimensiuni de 1,50x 1,2x 0,80 m, nu are consumabile costisitoare, dedurizează apa, elimină manganul şi fierul, reduce nitraţii, nitriţii dar şi bacteriile obţinând, în final, o apă potabilă, de puritate ridicată”, a explicat Tomoiag, conform sursei citate.

Cercetătorul susține că echipamentul poate fi transportat cu ușurință în diverse zone și este conceput pentru a păstra parametrii, indiferent de calitatea apei care trebuie purificată.

Funcţionează în regim automat, softul este scris de noi, electronica este făcută de noi, are o capacitate de 800 de litri pe oră, dar putem să ajungem şi la 2.000 de litri pe oră. Un astfel de echipament încercăm să îl producem la un preţ de sub 2.000 de euro şi avem capacitatea de a realiza două-trei asfel de echipamente pe lună”, a afirmat cercetătorul clujean.

Vor să purifice inclusiv apa din bălegar

Călin Tomoiag a precizat că în cadrul proiectelor este testată și eficiența unui polimer, brevetat de parteneri italieni. Acesta dezinfectează apa, cu un efect asemănător cu cel al clorului, însă se dezintegrează complet în apă și nu are efecte nocive.

„Ne preocupă şi recuperarea apei provenită din dejecţii de la fermele de vaci şi reutilizarea ei pentru spălat grajdurile. De asemenea, o altă temă se referă la bălegarul rezultat de la ferme de animale care este colectat şi folosit ca îngrăşământ natural, fiind bogat în nutrienţi, dar şi de contaminanţi biologici, cum sunt E-coli, salmonela, viermi intestinali, giardia. Dacă noi reuşim să demonstrăm că polimerul este eficient în dezinfecţia apei, ne putem gândi la o dozare suplimentară astfel încât să dezinfectăm şi gunoiul de grajd, care să se întoarcă pe câmp plin de nutrienţi dar lipsit de contaminanţii biologici”, a declarat Călin Tomoiag.

De asemenea, cercetătorii clujeni își propun să reducă poluanţii din apa reziduală rezultată prin procesarea cărnii la un producător de mezeluri din judeţul Cluj.

Potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste un miliard de oameni nu au acces la apă, iar alte 2,7 miliarde de persoane consideră că acestea sunt limitate cel puțin o lună a anului. Vezi care sunt cele zece metropole care riscă să rămână fără apă potabilă.

sursă foto: Pixabay


Citește și EXCLUSIV/ Libertatea a vorbit cu românul care a petrecut cu bossul Facebook pe un portavion. La doar 26 de ani, Andrei Antonescu a lucrat la marile companii IT ale lumii


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News