Relațiile dintre Polonia și Ungaria, aliate până de curând, s-au înrăutățit din cauza deciziei conducerii de la Budapesta de a-și menține relațiile economice și diplomatice cu Moscova în pofida invaziei ruse la scară largă din Ucraina, acționând astfel contrar poziției adoptate de majoritatea statelor membre UE.
Tensiunile s-au accentuat odată cu instalarea liberalului Donald Tusk în fruntea guvernului polonez, în decembrie anul trecut. Ori, deși era sceptic în atitudinea Ungariei față de războiul din Ucraina, totuși guvernul ultraconservator anterior de la Varșovia era aliat în schimb cu Budapesta pe tema unor dispute cu UE privind statul de drept.
Într-un interviu publicat luni de Visegrad Insight, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat că omologul său ungar Peter Szijjarto pare să se fi răzgândit cu privire la propunerea Varşoviei de a organiza o reuniune a UE în Ucraina după ce a primit instrucţiuni de la Budapesta, adică de la premierul Viktor Orban.
Sikorski „a depăşit o altă limită şi a minţit atunci când a afirmat că am susţinut cu entuziasm propunerea sa absurdă de a organiza următoarea reuniune informală a miniştrilor de externe din UE în Ucraina”, a reacţionat Szijjarto într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Pawel Wronski, a declarat că Sikorski a avut impresia că Szijjarto a fost mulţumit de propunerea sa. „Dacă a fost altfel, înseamnă că el (Sikorski – n.r.) a interpretat în mod greşit atitudinea ministrului Szijjarto”, a spus purtătorul de cuvânt într-o încercare de a detensiona situația.
Acesta este ultimul episod dintr-o serie de schimburi de replici aprinse între cele două guverne în ultimele zile, notează Reuters.
Într-un discurs susţinut sâmbătă, Orban a acuzat Polonia de ipocrizie, deoarece, potrivit premierului ungar, ar cumpăra petrol rusesc prin intermediari.
Viceministrul polonez de externe Wladyslaw Teofil Bartoszewski a ripostat duminică, declarând pentru agenţia de presă PAP că Varșovia nu face afaceri cu Moscova. Viceministrul polonez de externe s-a întrebat apoi retoric de ce oare Orban nu a „creat o uniune cu Putin şi cu unele state autoritare de acelaşi tip”, în loc să rămână în UE şi în NATO.
parpalache • 30.07.2024, 09:17
Bhai nene conducerea unui stat-in„savana”internaționala”- nu se face dupa nu știu ce cod!Singura regula e...nu exista reguli!Doar INTERESE!(DE STAT)!Cam așa zicea un fost ministru de externe român-Cristian Diaconescu-ca a constatat -buimacit- in relația cu reprezentanții„aliaților”!Ieri -intâmplator- am urmarit ultima parte a unui interviu cu un oficial al Ungariei-(n-am apucat sa vad numele și funcția)-participant la Tușnad-pe „Emisiune in limba maghiara”-TVR1-tradus și in limba româna!Iar oficialul ala arata ca„rebela”Ungarie are relații economice foarte bune cu...Germania-Mercedes,Wolswagen și Audi deschizand linii de producție in Ungaria și foarte bune cu China-care produce in Ungaria o mare parte din producția de acumulatori și va deschide uzine de producția autoturismelor electrice!(Nu avem ambiții sa le impunem noi sistemul nostru politic și nici sa-l schimbam pe al lor-una pentru ca NU putem,a doua pentru ca noi urmarim doar interesul Ungariei,nu al altora)!Ia notițe Ciolacule!
Adema1977 • 29.07.2024, 23:58
Ce penibili "diplomatii" astia ! La ce scoala's facuti? Cea de TikTok? Mai rar asa expunere de incompetenta ! De ambele parti!