Disputa a devenit vizibilă după ce cofondatorul mișcării talibane, Mullah Abdul Ghani Baradar, a dispărut din atenția publică, ridicând numeroase întrebări și chiar forțându-l pe purtătorul de cuvânt al talibanilor să iasă public pentru a nega că a murit, potrivit BusinessInsider.

Potrivit BBC, Baradar și Khalil ur-Rahman Haqqani, ministrul pentru refugiați și o figură importantă în rândul grupării Haqqani, s-au certat și și-au aruncat cuvinte dure, pentru ca apoi să aibă loc și o bătaie între susținătorii fiecărei tabere.

Unele surse anunțau chiar că Baradar ar fi fost ucis în urma disputei, dar talibanii au respins informația și au publicat mai multe înregistrări audio în care o voce care ar aparține lui Baradar spune că „este bine” și efectuează mai multe vizite în afara capitalei.

Ceartă pentru împărțirea puterii

Sursele BBC susțin că scandalul a izbucnit după ce Baradar, numit vicepremier, a spus că este nemulțumit de structura guvernului interimar. De asemenea, conflictul a fost accentuat de neînțelegeri privind cine trebuie să-și asume victoria în rândul talibanilor. Baradar a argumentat că accentul trebuie să fie pus pe eforturile diplomatice făcute de lideri talibani precum el, în timp ce gruparea Haqqani insistă că victoria a fost obținută prin luptă.

Baradar a fost primul lider taliban care a comunicat direct cu un președinte american. El a avut o conversație telefonică în 2020 cu Donald Trump după ce a semnat în numele talibanilor acordul de la Doha privind retragerea trupelor americane din Afganistan.

În schimb, puternica grupare Haqqani a organizat unele din cele mai violente atacuri care au avut loc în ultimii ani în Afganistan împotriva militarilor afgani și a trupelor occidentale. Gruparea a fost desemnată de către Statele Unite drept organizație teroristă, iar liderul ei, Sirajuddin Haqqani, figurează pe lista celor mai căutate persoane de către FBI, SUA oferind o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informații care ar duce la prinderea lui. El ocupă acum funcția de ministru de interne în guvernul interimar.

Potrivit surselor BBC, Baradar a părăsit Kabul după dispută și s-a mutat în Kandahar. Speculații există și în jurul liderului suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, care nu a fost văzut niciodată în public de când talibanii au preluat puterea. El conduce agenda politică, militară și religioasă a talibanilor. Și în cazul acestuia au apărut informații că ar putea să fie mort.

Dar și aici, talibanii au respins zvonurile. Au însă un precedent, care arată că acest lucru nu este neapărat și adevărat. În 2015, gruparea a recunoscut că liderul său fondator, Mullah Mohammed Omar era mort de 2 ani, însă în această perioadă a continuat să emită declarații în numele său.

Urmărește-ne pe Google News