Un studiu publicat în revista Science și preluat de cotidianul britanic The Guardian arată că pericolul COVID-19 ar putea plana asupra omenirii până în 2025, în lipsa unui vaccin pentru SARS-COV-2 și a unui tratament pentru boala pe care o provoacă.
O singură perioadă de caratină nu va fi suficientă, cred experții, pentru a stopa acest virus atât de contagios. Ei susțin chiar că e posibil, dacă restricțiile sunt ridicate mai devreme decât ar trebui și brusc, nu gradual, să ne confruntăm cu un val de infecții mai mare decât cel inițial.
Se stinge pandemia la vară? “O predicție nerealistă”
Cea mai importantă recomandare a echipei de cercetători care a realizat studiul este menținerea distanțării sociale până în 2022.
Săptămâna trecută, și cercetătorii chinezi avertizaseră că nu ar trebui ridicată carantina până nu e găsit un vaccin eficient pentru COVID.
Predicția că pandemia se va stinge la vară este nerealistă. Din datele pe care le avem acum legate de felul în care se răspândește virusul, acest lucru nu este posibil. Ar trebui ca o mare parte a populației să fi dezvoltat imunitate la SARS-COV-2. Și asta nu s-a întâmplat.
Marc Lipsitch, profesor de epidemiologie la Harvard, coautor al studiului:
Cercetătorii au atras atenția că încă sunt multe necunoscute legate de acest virus, iar evoluția situației, implicit recomandările specialiștilor, se pot schimba, pe măsură ce oamenii de știință descoperă noi lucruri despre SARS-COV-2. De aceea, spun ei, este imposibil să faci predicții pe termen lung.
Imunitate maximum un an
Un lucru care începe să li se clarifice cercetătorilor este legat de imunitatea dobândită în urma infectării cu noul coronavirus. Tot mai mulți concluzionează, în urma studiilor, că e puțin probabil ca, odată infectați, să devenim imuni pe viață.
Cam un an e posibil să ne protejeze anticorpii fabricați de sistemul imunitar de o nouă infectare. Dar nici asta nu e 100% sigur. Încă e la nivel de speculație, nu știm nimic sigur, sigur.
Prof. Marc Lipsitch:
De aceeași părere este și prof. Marion Koopmans, șefa catedrei de Virusologie de la Erasmus University Medical Centre din Rotterdam, Olanda, care nuanțează însă răspunsul.
Nu poate fi vorba de imunitate pe viață, însă ne așteptăm ca, de la an la an, răspunsul imunitar să se îmbunătățească, iar persoana infectată să facă forme din ce în ce mai ușoare.
Prof. Marion Koopmans:
Foto: Hepta