Şi-a serbat ziua la club, şi cu acordeonistul
Chiar şi ziua de naştere şi-o serbează la club. “Sunt născută la finele lui iulie şi de ziua mea pregătesc salată de vinete şi alte bunătăţi şi le aduc aici, la centru. Apoi, cu prietenele mele continuăm petrecerea la mine acasă. Şi vine şi acordeonistul de la centru să ne cânte, că e un băiat minunat şi ne-am împrietenit”, ne-a mai povestit Verona.
Nu a avut nici o treabă cu actoria, ea lucrând ca legător manual la Arhiva Comitetului Central. Dar pentru că oamenii de la club au văzut-o că e o fire veselă şi îi place să danseze şi să spună bancuri, i-au dat şi un rol în piesa “Costică, dormi?”, iar acum ea se pregăteşte pentru Festivalul de teatru “La Teatrale cu Matale”, ce va fi organizat peste câteva luni.
La Clubul seniorilor din sectorul 6 vine de 3 ani şi Maria Atimofoaie (70 de ani), prietena Veronei. Aici, Maria şi-a descoperit talentul la pictură la Clubul seniorilor. Şi nu doar pictează , ci face şi păpuşi din cârpe sau din flori.
“Eu am fost şef de compartiment la Centrul de Reumatologie. Mi-a plăcut să pictez, dar nu am avut timp pentru această pasiune a mea. Acum pot să mă bucur de ceea ce îmi place şi vin aproape zilnic la club, cu plăcere”, ne-a spus femeia. În total, la cele două cluburi ale Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) sector 6 sunt peste 1.200 de membri.
Vin cu zecile la orele de gimnastică
Cele mai multe centre de socializare pentru pensionarii din Bucureşti sunt în sectorul 2 din Capitală. Aici, în subordinea primăriei există 7 cluburi, unde cei circa 10.000 de beneficiari pot lua lecţii de informatică şi pot face cursuri de limbi străine.
În plus, aici pensionarii pot participa la colocvii religioase şi istorice, beneficiază de consiliere psihologică şi juridică şi se pot înscrie la ore de gimnastică. Şi la Clubul seniorilor din sectorul 1 beneficiarii pot face gimnastică, dar şi recuperare corporală.
În Cluj-Napoca, pensionarii au formaţie de muzică populară
La Cluj-Napoca există 10 centre de zi şi cluburi ale pensionarilor. În medie, în fiecare dintre aceste cluburi/centre de zi pentru pensionari există un număr de aproximativ 80 de locuri. Aici, pensionarii au la dispoziţie o serie de activităţi. Mai mult, bătrânii din câteva centre şi-au făcut şi o trupă de teatru, dar şi o formaţie de muzică populară.
De cealaltă parte, la Constanţa, în cadrul Direcţiei de Asistenţă Persoane Vârstnice şi Nevoiaşe funcţionează 12 cluburi de iarnă pentru pensionari (deschise în perioada noiembrie – aprilie), 8 pavilioane de vară şi 3 cluburi (deschise în perioada mai – octombrie).
În plus, pensionarilor li se oferă zilnic câte o cafea sau un ceai. Şi în Timişoara există un club al pensionarilor. Pe lângă activităţile artistice şi jocurile de grup, beneficiarii de la centrul “Buna Vestire” primesc şi şedinţe de kinetoterapie, dar şi îndrumări medicale şi consultaţii stomatologice de urgenţă.
Activităţile sunt gratuite
În toate aceste cluburi ale pensionarilor, participarea la acţiuni este gratuită. Pentru a vă putea înscrie, trebuie să aveţi domiciliul în oraşul sau sectorul respectiv şi să veniţi cu talonul de pensie.
În cazul Primăriei Cluj-Napoca, trebuie să aveţi şi analizele făcute la zi. Cel mai sigur, înainte de a vă înscrie, sunaţi la primărie pentru a afla dacă există şi alte cerinţe.
Festival de teatru dedicat persoanelor de vârsta a treia
Anul acesta este prima dată când în cadrul Festivalului de teatru “La Teatrale cu Matale” există o secţiune dedicată pensionarilor.
“Noi invităm şi trupe de seniori din alte sectoare, dar şi trupe de seniori ale organizaţiilor nonguvernamentale, care să participe la eveniment”, ne-a declarat Mihaela Drăgoi, purtător de cuvânt la DGASPC sector 6.
Festivalul se adresează copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani, care doresc să se exprime şi să transmită un mesaj folosindu-se de metode şi tehnici din arta teatrală, iar anul acesta, şi bătrânii au această ocazie. Evenimentul este organizat de DGASPC sector 6 şi are loc pe 16 şi 17 iunie.
Fotografii: Alex Dobre, Gabriel Pătruţ