Gluhovski a părăsit Rusia anul trecut, după ce forțele Moscovei au invadat Ucraina, şi a cerut de atunci oprirea campaniei militare din țara vecină.

O anchetă a stabilit că scriitorul a publicat „în mod intenţionat informaţii false” prin care acuza armata rusă de bombardarea intenţionată a locuinţelor, caselor şi spitalelor, de crime în masă şi de violuri comise asupra elevelor minore din Ucraina, menționează Procuratura generală a Federației Ruse, într-un comunicat de presă.

Dosarul scriitorului Dmitri Gluhovski va fi instrumentat în absenţa acestuia, au mai transmis anchetatorii ruși.

Moscova doreşte să îi reducă la tăcere pe jurnalişti şi pe politicienii din opoziţie prin intermediul unei legi ce prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru cei condamnaţi pentru răspândirea de „ştiri false” despre armata rusă.

Scriitorul, declarat „agent străin” și dat în urmărire

În iunie anul trecut, Site-ul Ministerului de Interne din Rusia l-a plasat pe scriitor pe lista persoanelor date în urmărire, în virtutea unui articol neprecizat din Codul Penal.

Într-un mesaj publicat pe serviciul de mesagerie online Telegram, Gluhovski a dezvăluit că a fost acuzat de discreditarea forţelor armate ale Rusiei, într-un mesaj pe care îl publicase pe reţeaua de socializare Instagram. „Sunt dispus să repet tot ce am spus atunci: «Opriţi războiul! Recunoaşteţi că acesta este un război împotriva unui popor întreg şi trebuie să îl opriţi!»”, a precizat, la acel moment, romancierul rus.

Gluhovski, aflat în prezent într-o localitate ce nu a fost dezvăluită, a menționat la începutul acestui an pentru Reuters că romanele sale şi jocurile video inspirate din acestea se vând în continuare foarte bine.

Întrucât romancierul a fost declarat „agent străin” de autorităţile din Rusia, cărţile lui trebuie să prezinte pe copertă o etichetă de declinare a răspunderii, iar minorii nu au voie să le cumpere.

Dmitri Gluhovski a cunoscut succesul după apariţia în librării a romanului său distopic „Metro 2033′, publicat în 2005, care imaginează o lume devastată de un război nuclear, ai cărui singuri supravieţuitori sunt persoane care s-au refugiat în metroul din Moscova.

Cartea şi continuările sale s-au vândut în mai multe sute de milioane de copii la nivel mondial şi au fost traduse în numeroase limbi. Universul cărţilor scris de Dmitri Gluhovski a fost adaptat, în 2019, într-un joc video, „Metro Exodus”, devenit și el extrem de popular.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News