„Dacă, așa cum a sugerat Stoltenberg, NATO ar furniza fanaticilor ucraineni sisteme Patriot împreună cu personal NATO, ei ar deveni imediat o țintă legitimă a forțelor noastre armate”, a scris Medvedev pe aplicația de mesagerie Telegram.
Dmitri Medvedev nu a precizat clar în mesajul său dacă se referea prin „țintă legitimă” la sistemele Patriot, forțele ucrainene sau personalul NATO.
Medvedev, care a fost văzut în perioada de patru ani în care a fost președinte al Rusiei (2008-2012) drept un modernizator liberal, a devenit unul dintre cei mai mari susținători ai războiului Rusiei în Ucraina, postând amenințări și acuzații la adresa Occidentului pe canalele sale de socializare în cele nouă luni de război.
„Lumea civilizată nu are nevoie de această organizație. Trebuie să se pocăiască în fața omenirii și să fie dizolvată ca entitate criminală”, a scris el într-o postare anterioară cu privire la NATO.
În conferința de presă de la finalul primei zile a reuniunii miniștrilor de externe din NATO, Jens Stoltenberg a anunțat că Ucraina va primi sprijin non-letal pentru a rezista atacurilor rusești asupra infrastructurii critice. El a fost întrebat de un jurnalist BBC despre posibilitatea de a oferi rachete Patriot, precum a cerut Kuleba, dar a insistat pe nevoi urgente ale Kievului.
„Unul dintre motivele importante pentru care domnul Kuleba e aici este să discutăm nevoile urgente și diferitele nevoi concrete pe care Ucraina le prezintă aliaților. Acest dialog ne-a permis să sporim ajutorul aliaților la un nivel fără precedent, atât ca tip de ajutor militar, cât și din punct de vedere al cantității. E important să ne întâlnim și să trecem prin lista de lucruri concrete”, a răspuns Stoltenberg.
„Ține și de trimiterea de sisteme noi, precum Patriot. Există o astfel de discuție în curs. Dar ține la fel de mult și de modul în care ne asigurăm că toate sistemele pe care le-am trimis deja sunt funcționale și sunt eficiente”, a completat el.
Ucraina le-a cerut partenerilor săi occidentali apărare antiaeriană, inclusiv sisteme Patriot fabricate în SUA, pentru a o proteja de atacurile rusești asupra infrastructurii sale energetice.