Mai bine „împărțirea liniștită” a Ucrainei de către Polonia și alte state, decât intrarea ei în NATO sau un război mondial, a declarat Dmitri Medvedev, pe 25 aprilie, la maratonul educațional „Cunoașterea. În primul rând”.
„Polonia, da, să recunoaștem, iar Ungaria și România visează de mai bine de un deceniu să preia regiunile de vest ale Ucrainei. O astfel de împărțire liniștită este mai bună decât Ucraina în NATO, sau într-un război mondial”, a spus Medvedev.
El a menționat că Polonia și alte țări încearcă să-și realizeze planurile pentru Ucraina până când „se va închide fereastra oportunității”, iar Rusia și Occidentul nu au ajuns la acorduri de principiu.
Fostul președinte a subliniat că „armele nucleare pentru țara noastră sunt de importanța însăși legăturii care ține statul laolaltă”. „Dacă ai o astfel de armă în mâini și, ca fost președinte, știu ce este asta, trebuie să fii pregătit într-o anumită situație pentru ca mâna ta să nu șovăie să o folosești. Toți acești factori nu trebuie subestimați de potențialii noștri adversari. Lumea este bolnavă și, foarte probabil, este în pragul unui nou război mondial. Este inevitabil? Nu, nu este”, a spus Medvedev.
El a mai precizat că probabilitatea unui conflict nuclear este în creștere în lume.
Vorbind despre conflictul militar din Ucraina, Dmitri Medvedev a remarcat că acțiunile Occidentului de a „pompa” Kievul cu arme aduc războiul mondial mai aproape.
Pe 14 aprilie, Medvedev a spus că Polonia, în opinia sa, va înceta să mai existe, în cazul unui potențial război între Rusia și NATO. Așa a reacționat el la declarația premierului polonez Mateusz Morawiecki despre victoria rapidă a NATO, într-un posibil conflict militar împotriva Federației Ruse.
În plus, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei consideră că „Ucraina va dispărea, pentru că nimeni nu are nevoie de ea”. O postare cu o astfel de declarație a lui Dmitri Medvedev a fost restricționată de Twitter în Germania și Polonia.