Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a afirmat că unii comandanţi militari ucraineni iau în considerare bombardarea, cu rachete cu rază lungă furnizate de Occident, a unor situri din Rusia de unde sunt lansate rachete.
El nu a oferit alte detalii despre presupusul plan şi nici numele comandanţilor vizaţi.
„Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă un singur lucru, şi anume că ei riscă să fie activat paragraful 19 al fundamentelor politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare”, a scris Medvedev, într-un mesaj publicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
„Acest lucru ar trebui să fie reamintit”, a adăugat fostul preşedinte și premier rus.
Paragraful 19
Paragraful 19 din doctrina nucleară a Rusiei pentru 2020 stabilește condițiile în care un președinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în general, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă, sau la utilizarea de arme convenționale împotriva Rusiei „atunci când însăși existența statului este amenințată”.
Medvedev a menționat în mod specific punctul „g” din paragraful 19, care se referă la răspunsul nuclear al Moscovei în urma unui atac cu arme convenționale.
Putin este cel care ia deciziile în ceea ce privește vastul arsenal nuclear al Rusiei, dar diplomații consideră că opiniile lui Medvedev dau o indicație asupra gândirii de la vârful Kremlinului, care a prezentat războiul din Ucraina ca pe o luptă existențială a Moscovei cu Occidentul.
Criticii Kremlinului au catalogat unele dintre amenințările nucleare ale lui Medvedev din trecut ca fiind încercări de a atrage atenția sau de a descuraja Occidentul să furnizeze Ucrainei mai multe arme. Statele Unite și aliații săi au promis aproape 250 de miliarde de dolari în sprijin militar și de altă natură pentru Kiev.
Câte focoase nucleare se află sub controlul lui Putin și al lui Biden
Riscul unei escaladări nucleare a sporit după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.
Washingtonul s-a temut de o escaladare nucleară din partea Rusiei la sfârșitul anului 2022, iar Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, a comunicat în acel an Moscovei îngrijorarea SUA cu privire la orice pas spre utilizarea unui dispozitiv nuclear.
SUA şi Rusia sunt de departe cele mai mari puteri nucleare: Vladimir Putin controlează 5.889 de focoase nucleare, în timp ce preşedintele american Joe Biden controlează 5.244 de focoase nucleare, potrivit Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.
Medvedev s-a prezentat ca un modernizator liberal atunci când a fost președinte al Rusiei, în perioada 2008-2012, dar acum a devenit unul dintre cei mai aprigi critici de la Kremlin ai Occidentului.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
robyro • 12.01.2024, 12:38
Sigur Medvedev a consumat ceva, cu multe grade, inaintea acestei declarații!🤣