Medvedev, una dintre portavocile retoricii dure a Kremlinului, se arată deranjat încă de la începutul mesajului de apelul lui Cameron de a susține Ucraina până la capăt.
„Îmi amintesc destul de bine de acest tip. Am lucrat cu el când a devenit prim-ministru. Un britanic obișnuit plictisitor” care arăta ca „un diavol tânăr ce se delecta cu poziția sa dobândită în mod neașteptat”, își începe Medvedev tirada la adresa lui Cameron.
Dmitri Medvedev ajunge apoi la esența mesajului său, postat pe Telegram, și anume să descurajeze prin intimidare Occidentul să-și sporească sprijinul pentru Ucraina, permițând inclusiv atacuri cu armele sale pe teritoriul Rusiei.
„În anumite circumstanţe, răspunsul (la astfel de atacuri – n.r.) va fi îndreptat nu numai spre Kiev. Şi nu doar cu explozibili convenţionali, dar şi cu un tip special de arme”, a ameninţat actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.
Fostul președinte și premier rus s-a dedat apoi unei justificări a exercițiului cu arme nucleare tactice anunțat de Ministerul rus al Apărării la granița cu Ucraina.
„Exersarea unui astfel de răspuns la astfel de atacuri este scopul exercițiilor planificate”, a susținut el.
Într-un comunicat publicat luni pe Telegram, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că președintele rus Vladimir Putin a dispus organizarea „în viitorul apropiat” a unui exercițiu cu „arme nucleare nestrategice” ca răspuns la ceea ce Kremlinul a calificat drept ameninţări din partea Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite. Exercițiul va implica în principal unităţi de rachete din Districtul Militar Sud al Rusiei şi forţe navale. La scurt după anunțul Moscovei, liderul belarus Aleksandr Lukașenko a ordonat o inspecție a armelor nucleare tactice primite din partea Rusiei.
În contextul războiului din Ucraina, liderul de la Kremlin a amenințat voalat în repetate rânduri cu folosirea armei nucleare. SUA și alte state occidentale denunță, de regulă, astfel de amenințări și dau asigurări că încă nu au observat schimbări în postura nucleară a Rusiei. În același timp, Kievul consideră aceste amenințări drept o tentativă de demoralizare și descurajare a Occidentului pentru a susține armata ucraineană în fața invaziei ruse.
Vruum • 11.05.2024, 11:26
Putin și Medvedev fac degeaba umbră Pământului. Ce au făcut ei bun pentru popoarele Rusiei? Dar pentru restul lumii?
dinamo_forever_77 • 11.05.2024, 09:26
Pe cine intereseaza ce zice pacaliciul acesta? Bla bla bla....
Mita2023 • 11.05.2024, 08:07
Pe mine ma deranjeaza faptul ca liderii europeni nu vad pericolul si fac mai departe ca si pana acum, ca si cum nu avem razboi la usa! In afara de populatia care a trait sub rusi, sau sub influienta ruseasca, ceilalti locuitori europeni iau in gluma acest razboi! Ei cred ca daca fac demonstratii, putin va opri razboiul ptr ca se rusineaza! Intre timp se creaza noi aliante, se reimpart teritorii, iar noi europenii nu facem nimic!