Într-un discurs belicos ținut în sudul Rusiei, Medvedev a dat asigurări că Moscova va continua „operațiunea militară specială” din Ucraina până când cealaltă parte va capitula. El a mai spus că „părțile istorice” ale Rusiei ar trebui „să se întoarcă acasă”.
Medvedev a vorbit în fața unei hărți a Ucrainei, care arăta această țară ca o bucată de teritoriu mult mai mică, fără ieșire la mare, înghesuită în Polonia, cu Rusia controlând complet estul, sudul și coasta Mării Negre.
„Unul dintre foștii lideri ucraineni a spus la un moment dat că Ucraina nu este Rusia”, a spus Medvedev.
„Acest concept trebuie să dispară pentru totdeauna. Ucraina aparține cu siguranță Rusiei”, a spus el, în aplauzele publicului.
Medvedev, fost președinte și premier rus, a exclus discuțiile de pace cu actuala conducere ucraineană și cu președintele Volodimir Zelenski și a insistat că orice viitor guvern ucrainean care dorește să poarte negocieri va trebui să recunoască ceea ce el a numit „noua realitate” de pe teren.
Referindu-se la relațiile dintre Est și Vest, Medvedev, care a acuzat forțele speciale și consilierii militari ai SUA că duc un război împotriva Rusiei, a declarat că relațiile dintre Moscova și Washington sunt mai grave decât în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962.
Totodată, Medvedev a anunţat că Moscova va da dovadă de reţinere, dar nu va uita, o referire la difuzarea pe reţelele sociale a unei discuţii între câţiva ofiţeri germani de rang înalt având ca subiect livrarea de arme, mai precis rachete Taurus, Ucrainei, notează Agerpres.
Înregistrarea audio a acestei reuniuni în videoconferinţă între ofiţeri germani de rang înalt a fost difuzată vineri pe reţelele sociale din Rusia.
În această conversaţie, participanţii vorbesc în principal despre ipoteza de a livra Kievului rachete Taurus cu rază lungă, de fabricaţie germană, despre ce ar fi necesar pentru ca forţele ucrainene să le poată utiliza pentru a lovi podul de peste strâmtoarea Kerci şi despre impactul lor eventual.
Sâmbătă, Berlinul a confirmat că înregistrarea este autentică şi că a fost „interceptată” de ruși.
Conţinutul acesteia este foarte stânjenitor pentru Germania, dat fiind că Berlinul refuză oficial să trimită rachete Taurus Kievului, invocând riscul escaladării conflictului.
Cancelarul Olaf Scholz a promis o anchetă „foarte aprofundată” şi „foarte rapidă” în acest caz.
Potrivit săptămânalului Der Spiegel, videoconferinţa ofițerilor germani a avut loc pe platforma publică WebEx şi nu pe o reţea internă ultrasecurizată a Luftwaffe (forţele aeriene germane). Unul dintre ofiţeri se afla într-un hotel din Singapore şi este posibil ca în camera respectivă să fi fost plantate microfoane, afirmă anumite canale media.
Contraspionajul militar german va trebui să stabilească dacă „a fost aleasă platforma bună” pentru respectiva discuţie, a recunoscut ministrul apărării, Boris Pistorius.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia