„Noua doctrină a Rusiei spune că rachetele NATO lansate pe teritoriul nostru pot fi văzute ca un atac NATO asupra Rusiei”, a declarat Medvedev, considerat portavocea președintelui Vladimir Putin.

„Am putea ataca Kievul cu arme de distrugere în masă sau instalațiile NATO”

„Rusia ar putea ataca Kievul cu arme de distrugere în masă sau ataca instalațiile NATO, oriunde s-ar afla”, a avertizat fostul președinte (2000-2012), predecesorul lui Putin și actual vicepreședinte al Consiliului rus de Securitate

Asta înseamnă „al treilea război mondial”, a insistat Medvedev, într-o postare pe rețelele sociale.

Declarațiile lui Medvedev vin după ce Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, a semnat decretul privind aprobarea „politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare”.

Potrivit doctrinei actualizate, la baza unui atac nuclear ar putea sta „agresiunea împotriva Federației Ruse și a aliaților săi de către orice stat care nu deține arme nucleare cu sprijinul unui stat înarmat nuclear”, precum și un atac aerian masiv cu mijloace care nu sunt nucleare, inclusiv drone.

Ucraina a lovit Rusia cu șase rachete ATACMS furnizate de SUA pentru prima dată. Acest atac vine după ce Kremlinul a avertizat că utilizarea de către Kiev a rachetelor furnizate de Occident ar putea declanșa un răspuns nuclear în baza unei noi doctrine aprobate de liderul de la Kremlin.

Lavrov: „Sper că au citit doctrina nucleară actualizată. Vom reacționa!”

La o conferință de presă în marginea summitului G-20 de la Rio de Janeiro, ministrul de externe Serghei Lavrov a trimis amenințări către Occident. „Sper că vor citi doctrină nucleară actualizată în Occident”.

Aceasta este o escaladare… vom reacționa în consecință.

Loviturile ucrainene cu rachete ATACMS au declanșat o explozie puternică la un depozit din Karacev, aproximativ 150 de kilometri de graniță, despre care se presupunea că ar conține muniție furnizată de Coreea de Nord.

Sistemul de rachete tactice ATACMS, fabricat din SUA, folosește propulsor solid pentru a trage proiectile explozive la distanțe de până la 300 de kilometri. Există patru variante ale ATACMS, dintre care două – M39 Block I și M39A1 Block I – conțin 950 și, respectiv, 300 de bombe M74.

„Nicio linie de comunicare de urgență în președintele nostru și președintele SUA”

În tot acest timp, Dmitri Peskov, secretarul de presă al liderului rus, a explicat că există o linie specială de comunicare între președinții Statelor Unite și Federația Rusă, dar „în acest moment nu există contacte”.

Potrivit datelor de pe site-ul Kremlinului, ultima conversație telefonică a lui Putin cu liderul SUA a avut loc pe 12 februarie 2022. Putin și Joe Biden au discutat mai bine de o oră, subiectele principale fiind garanțiile de securitate pentru Rusia și situația din jurul Ucrainei.

Linia de urgență Washington-Moscova a fost creată după criza rachetelor cubaneze pentru negocieri de urgență între liderii URSS și SUA, la 30 august 1963.

În timpul Războiului Rece, linia a servit în situații de urgență, dar în ultimii ani, președinții Rusiei și Statelor Unite au comunicat prin telefon direct, dacă a fost necesar.

În 2016, presa a raportat că fostul președinte american Barack Obama ar fi folosit „telefonul roșu” pentru a discuta situația cu „interferența cibernetică” în alegerile americane. Kremlinul a negat acest lucru, explicând că discuția a avut loc pe o linie închisă obișnuită

 
 

Urmărește-ne pe Google News