În apelul publicat vineri de Novaia Gazeta, Muratov le-a reamintit lui Vladimir Putin și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, precum și Crucii Roșii, comisarului rus pentru drepturile omului și Comisiei ONU pentru Drepturile Omului că există cel puțin 7.000 de civili, dintre care majoritatea sunt fie pensionari, fie grav bolnavi, în așezări care au trecut sub controlul forțelor Ucrainei după ce acestea au lansat luna trecută ofensiva pe teritoriul rus.

Astfel, Muratov afirmă că ambele părți trebuie să garanteze evacuarea în siguranță a civililor, adăugând că aceasta ar trebui organizată imediat.

„Singura garanție pentru protejarea populației civile este un coridor umanitar. Vă rog să ajutați la stabilirea imediată a acestuia”, a cerut el.

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că a recăpătat controlul asupra a cel puțin zece sate din regiune, ca parte a unei contraofensive în desfășurare.

„Armata rusă nu a lansat încă un atac intens asupra așezărilor confiscate de Forțele Armate ale Ucrainei folosind arma sa preferată – bombele grele. Poate că speră să alunge inamicul fără să distrugă complet satele și orașul Sudja”, a declarat un expert militar rus, sub protecția anonimatului, pentru Novaia Europe.

Pe de altă parte, șeful Centrului de Studii Militare și Juridice de la Kiev, Oleksandr Musiyenko, spune că forțele Ucrainei erau „gata de apărare” și că nu „se vor retrage chiar așa”.

Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a fost catalogat drept „agent străin” de către autorităţile ruse, fiind acuzat de Moscova că a folosit platforme străine pentru a răspândi „opinii menite să formeze o atitudine negativă față de Rusia”.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News