Dmitri Muratov a fost stropit cu vopsea într-un tren care circula pe ruta Moscova-Samara, de către un atacator necunoscut. Informația inițială a fost publicată de proiectul „Novaia Gazeta. Europa”, care a fost lansat de angajații Novaia Gazeta ce au ales să părăsească Rusia, din cauza cenzurii impuse de Kremlin.
„Au turnat vopsea de ulei cu acetonă în compartiment. Mă ustură teribil ochii”, a declarat Muratov. Potrivit acestuia, bărbatul care l-a stropit cu vopsea a strigat: „Muratov, poftim pentru băieții noștri”.
Muratov este editorul-șef și unul dintre fondatorii publicației ruse independente Novaia Gazeta. La sfârșitul lunii martie, publicația, care a existat timp de aproape 30 de ani, a anunțat că își suspendă activitatea, după ce a primit două avertismente, de la Roskomnadzor, organizaţia care controlează presa scrisă, TV şi online din Rusia. Legislația din Rusia conține o listă cu mai multe nume de ONG-uri, jurnaliști sau site-uri din afara țării, catalogate drept „agenți străini”. Orice articol care implică un nume de acest fel trebuie marcat ca atare. Orice publicație care nu respectă prevederea riscă să fie închisă.
Cel de-al doilea avertisment a venit după ce Dmitri Muratov a stat de vorbă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu de grup, care a fost rapid interzis de la difuzare pe teritoriul Rusiei de către Roskomnadzor, potrivit The Guardian.
Pentru a evita închiderea definitivă, ziarul și-a suspendat apariţiile până la încheierea „operaţiunii speciale”, termenul pe care îl folosește Kremlinul pentru a se referi la războiul din Ucraina și singurul pe care presa rusă are voie să îl folosească atunci când relatează despre conflict.
În timp ce alte publicații, cum ar fi Ecoul Moscovei și TV Rain, au fost interzise în Rusia, Novaia Gazeta a continuat să relateze despre război și despre impactul sancțiunilor asupra economiei rusești. Publicația a fost una dintre puținele canale rusești de știri care au trimis un corespondent în Ucraina, relatând inclusiv despre impactul războiului asupra ucrainenilor.
Ce simbolizează vopseaua roșie?
În 2021, Muratov și jurnalista filipineză de investigație Maria Ressa au primit premiul Nobel pentru Pace, pentru „lupta curajoasă pentru libertatea de exprimare”. După ce a primit premiul, Muratov a donat banii primiți în scopuri caritabile, pentru realizarea unui documentar despre starea presei din Rusia și pentru recompensarea angajaților Novaia Gazeta.
Fondată în 1993, Novaia Gazeta a fost una dintre puținele vocile din presa rusă care au criticat autoritățile, prin anchetele sale.
De la înființarea ziarului, șapte dintre jurnaliștii săi au fost uciși, inclusiv Anna Politkovskaya, asasinată în 2006 în scara blocului din Moscova în care locuia. Atacurile cu vopsea roșie sunt stigma pe care suporterii regimului Putin o aplică la adresa celor considerați disidenți, un statut inacceptabil în Rusia. La fel a pățit, recent, Vitalie Manski, organizatorul festivalului de film documentar din Moscova, festival oprit de poliție chiar în momentul deschiderii.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia