Moscova susținuse vineri că doar 3% din alimentele exportate în cadrul acordului negociat cu ONU și cu Turcia, privind reluarea exporturilor prin porturile ucrainene blocate de la Marea Neagră, au ajuns în țările cele mai sărace și că jumătate din totalul transporturilor ajung în țările occidentale.

De când Rusia și Ucraina, au semnat în Turcia, pe data de 22 iulie, Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, susținută de ONU, mai multe milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiță și soia au fost exportate din Ucraina.

Anunțul lui Patrușev vine în contextul în care Moscova a anunțat sâmbătă că se retrage pe termen nedefinit din acordul care a permis reluarea exporturilor de cereale și de îngrășăminte prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, invocând faptul că Ucraina a atacat cu drone orașul Sevastopol din peninsula Crimeea.

„Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, partea rusă îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a transmis Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat de presă.

Ministerul de Externe de la Kiev a reacționat și a acuzat Rusia că a folosit acest „fals pretext” pentru a suspenda acordul.

„Am avertizat cu privire la planurile Rusiei de a distruge Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră. Acum, Moscova folosește un fals pretext pentru a bloca coridorul de cereale care asigură securitatea alimentară pentru milioane de oameni. Fac apel la toate statele să ceară Rusiei să înceteze jocurile foamei și să își respecte din nou obligațiile”, a scris șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News