„Aceasta a fost o declarație importantă, care spune foarte, foarte transparent că aprovizionarea cu armele cu care ucrainenii vor trage în noi nu poate rămâne fără consecințe”, a spus Peskov, la un briefing de presă, fără să detalieze în ce va consta reacția Moscovei.

Potrivit secretarului de presă al liderului de la Kremlin, „situația în acest caz este extrem de clară și nu are nevoie de niciun alt comentariu”.

Cu o zi înainte, pe 5 iunie, Putin a declarat, în cadrul unei întâlniri cu șefii agențiilor de presă mondiale, pe marginea Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF-2024), că „Rusia ar putea răspunde la furnizare arme cu rază lungă de acțiune către Ucraina in același fel”.

Președintele a mai menționat că „armata ucraineană nu poate gestiona în mod independent armele occidentale de înaltă precizie”.

Pe 4 iunie, John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că „Washingtonul nu a limitat niciodată Ucraina în utilizarea sistemelor de apărare în afara spațiului său aerian”. Cu o zi înainte, SUA au permis Ucrainei să folosească armelor americane pentru a lovi ținte din Rusia.

Pe 28 mai, Putin, ca răspuns la propunerile din Occident de a permite Ucrainei să lovească Federația Rusă, a cerut țărilor NATO să se gândească „cu ce se joacă. Țările Alianței Nord-Atlantice trebuie să aibă grijă de micul ei teritoriu cu o populație densă”.

Urmărește-ne pe Google News