Referendumurile au fost condamnate și denunțate pe scară largă de guvernele occidentale și de Kiev ca fiind nelegitime.

Părțile din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson – care sunt ocupate în diferite proporții de forțele ruse sau de milițiile separatiste – au început vineri o serie de „referendumuri”, așa cum le numesc administrațiile locale proruse, pentru a decide dacă se vor separa de Ucraina și se vor alătura Federației Ruse. Votul este programat să se desfășoare până marți, 27 septembrie.

Peskov a explicat, în cadrul unui briefing de presă ținut vineri, ce măsuri va lua Moscova în cazul în care regiunile vor anunța majorități în favoarea aderării la Rusia.

„Desigur, vor fi necesare anumite decizii ale parlamentului și președintelui nostru, precum și semnarea documentelor necesare, adică o serie întreagă de proceduri”, a declarat reprezentantul Kremlinului.

Odată încheiată procedura de aderare oficială a acestor teritorii la Rusia, acolo se va aplica legislația rusă, a precizat purtătorul de cuvânt al președintelui Putin.

Întrebat dacă acest lucru va însemna că orice încercare a Ucrainei de a-și recâștiga teritoriile va fi considerată un atac asupra teritoriului rus, Peskov a răspuns: „Bineînțeles”.

„Dacă procesul de intrare a acestor teritorii în Federația Rusă este efectuat, atunci prevederile relevante ale Constituției noastre se vor aplica [acolo]”, a adăugat el.

Întrebat insistent cât timp ar putea dura acest proces – până când teritoriile în care se organizează referendumuri vor deveni parte a Rusiei, Peskov a răspuns: „Nu pot spune cu exactitate, dar, de fapt, sunt convins că va fi destul de curând.”

Mari părți din regiunile Donețk și Zaporojie se află încă sub controlul forțelor ucrainene. Procesul de votare se desfășoară neuniform și a fost catalogat de guvernele occidentale și de Ucraina ca fiind o „farsă”, desfășurat sub ocupație militară și efectiv sub amenințarea armelor. Guvernele occidentale au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele și nici „aderarea” acestor zone la Rusia.

Moscova susține că aceste referendumuri sunt o ocazie prin care cetățenii din aceste regiuni își pot decide singuri „viitorul”. Declarațiile de vineri ale lui Peskov par însă să confirme că președintele Vladimir Putin a grăbit organizarea referendumurilor pentru a stopa înaintarea trupelor ucrainene.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News