Invazia rusă în Ucraina a dominat summitul G20 organizat pe insula Bali din Indonezia, iar disputele privind formularea unui document final au durat până în ultimele ore ale reuniunii.
Într-o secțiune referitoare la Ucraina – punctul 3 din documentul de 52 de puncte – liderii grupului format din 19 țări și Uniunea Europeană au afirmat: „Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că acesta provoacă suferințe umane imense și exacerbează vulnerabilitățile existente în economia mondială – limitând creșterea economică, crescând inflația, perturbând lanțurile de aprovizionare, sporind insecuritatea energetică și alimentară și crescând riscurile la adresa stabilității financiare”.
De asemenea, documentul menționează că există „alte puncte de vedere și evaluări diferite ale situației” și spune că G20 „nu este forumul potrivit pentru a rezolva problemele de securitate”.
Kremlinul a publicat pe site-ul său de internet o traducere integrală și exactă în limba rusă a declarației – o mișcare surprinzătoare, având în vedere că textul a fost extrem de critic la adresa Moscovei, notează Reuters.
Declarația G20 folosește cuvântul „război”, se referă la „agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei” și menționează solicitările adresate de majoritatea țărilor din grup privind „retragerea completă și necondiționată” a Moscovei de pe teritoriul ucrainean.
Presa rusă nu are voie să folosească termenii „război” sau „invazie” pentru a descrie ceea ce Moscova numește „operațiunea militară specială” din Ucraina.
Legile adoptate după invazia din 24 februarie au stabilit pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru discreditarea forțelor armate ale Rusiei și de până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea deliberată de informații false despre acestea.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că textul final reprezintă o realizare pentru Rusia.
„Diferența de abordări și diferența dintre punctele de vedere au fost notate și consemnate în declarația finală. Desigur, ministerul de externe și experții noștri au depus multe eforturi pentru a se asigura că s-a născut un astfel de text echilibrat”, le-a spus reporterilor Peskov.
Diferență enormă față de reacția după explozia din Polonia
Atitudinea față de declarația adoptată la summitul G20 reprezintă, totuși, o schimbare de optică la 180 de grade față de reacția Kremlinului la adresa Occidentului după explozia unei rachete în Polonia.
Același Dmitri Peskov a denunțat miercuri incidentul de pe teritoriul polonez ca fiind o altă reacție isterică, frenetică, rusofobă, care nu se bazează pe date a Occidentului, conform agenției ruse de stat TASS.
El a subliniat că nu există nicio responsabilitate a Rusiei în incidentul de marți seară din Polonia în care doi fermieri din Przewodow au murit și a acuzat autoritățile de la Varșovia că puteau să transmită acest lucru încă de la început.
Incidentul din Polonia a arătat de ce niciodată nu trebuie ca și cineva să se grăbească cu afirmații care pot duce la escaladări, a mai subliniat reprezentantul președinției ruse.
Moscova respinsese, încă de marți seară, orice implicare în incidentul din Polonia. Ministerul rus al Apărării a susținut că relatările presei poloneze și ale oficialilor cu privire la căderea unor rachete „rusești” în zona orașului Przewoduv reprezintă o provocare deliberată, cu scopul de a escalada situația.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina