Clasarea dosarului a avut loc pe 31 ianuarie 2024 și este semnată de Ionuț Ardeleanu, șeful Secției a II-a din DNA, conform sursei citate.
Plângerile unui expert din ASF
Două plângeri au fost realizate de către Cristi Muntean, un expert din cadrul ASF. În prima dintre acestea, Muntean a reclamat că în perioada 2018-2020 asigurătorii au scumpit polițele RCA prin includerea de cheltuieli administrative de 29-30%, peste nivelul de 25% stipulat de lege.
A doua plângere a fost făcută de expert în 2022, în care acesta reclama că ASF nu a controlat și sancționat City și Euroins, vizate fiind de numeroase plângeri din partea clienților.
Euroins l-a reclamat pe vicepreședintele responsabil de asigurări
A treia plângere a fost depusă de Euroins pe numele lui Cristian Roșu, fost vicepreședinte al ASF responsabil de asigurări. Euroins a acuzat că Roșu a impus companiei să rezilieze un contract de reasigurare cu offshore-ul Newpoint Reinsurance Company Limited din St. Kitts & Nevis și să încheie un alt contract de reasigurare cu o companie din UE.
Euroins acuza că în urma operațiunii a fost nevoită să plătească despăgubiri de 83,4 milioane de lei.
De ce a fost clasat
DNA a întrebat ASF, iar aceasta a spus că procentele indicate de Cristi Muntean în prima plângere nu se verifică, deoarece clasa de asigurări indicată includea și asigurările de cărăuș pentru transportatori.
În privința celei de-a doua plângeri a lui Muntean, ASF a argumentat că a dispus sancțiuni și măsuri pentru City și Euroins.
În cea de-a treia plângere, cea împotriva lui Roșu, „nu a fost constatată îndeplinirea unor atribuții de serviciu «prin încălcarea legii» ori neîndeplinirea lor de către funcționarii din cadrul ASF”.
Circuitul incompetenței în natură
Pagubele din cele două falimente ajung împreună la peste un miliard de euro.
Păgubiții fiecărei companii se îndreaptă către aceasta, iar banii sunt plătiți de către stat, prin Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Mai departe, acesta își recuperează banii din contribuții ale șoferilor. Acestea sunt incluse în prețul polițelor RCA, care sunt obligatorii pentru orice șofer, conform legii.
Peste 2,5 milioane de români aveau polițe RCA la Euroins, iar creditorii companiei au solicitat plata a 4 miliarde de lei, adică 800 de milioane de euro, conform lichidatorului judiciar CITR, citat de Hotnews.
În cazul City, compania avea 3 milioane de clienți. Conform Ziarului Financiar, până în martie 2023, FGA plătise aproape 79.000 de cereri, în valoare de 733 milioane de lei.
DIICOT a deschis două dosare
Dosarul privind conducerea ASF este diferit de dosarul în care Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) investighează alte două dosare privind frauda de la City Insurance.
Acestea vizează „comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic și bancrută frauduloasă”.
Un dosar vizează infracțiunile de grup infracțional organizat și înșelăciune, iar altul are tot infracțiunile respective, la care se adaugă fals în înscrisuri, delapidare, uz de fals, fals informatic și bancrută frauduloasă.
Cercetările se desfășoară in rem, adică se investighează fapte, nu persoane.
ConstantinFratica • 13.04.2024, 23:00
Dar de grupul infracțional de la Grawe când va ocupați ? Mafioții de la Grawe când vor plăti pentru neplata păgubiților nevinovați ?
jonradu • 13.04.2024, 20:51
Din toatà inima asi vota AUR. Dacà asi fii sigur cà ar face ceva pentru tàra aia plinà de hoti. Din pàcate Simion si clica lui e ca si ciuma. Nimic din ce zice este fatibil,iar àsta se comportà ca un arendas. Cred cà avem nevoie de un nou rege,sà-l importàm. Un nou 'Carol' dar nu precum urmasii lui Carol. Ne-am pricopsit cu un neamt dar àsta e singurul neamt lenes,mincinos,si duplicitar. Nu ne ràmane decat; Salveazàne Doamne tu ! cà noi santem prea prosti si lasi sà stim ce sà alegem.
nasty1 • 12.04.2024, 16:33
Cum sa se atinga DNA-ul politic de sefii ASF, cand ambele institutii au conducerile numite de PSD si PNL si slujesc interesele celor doua partide? DNA-ul conduse de PSD si PNL nu vede nicio problema nici la achizitia celor 600 de BMW-uri de la prietenul lui Iohannis, nici cum a disparut 1 miliard de euro cu ajutorul ASF etc, dar e concentrat pe gasirea nodului in papura la politicienii opozitiei (USR).