Dumitru Buzatu a fost trimis în judecată sub acuzația de luare de mită, iar expertul Radu Judele, pentru luare de mită și trafic de influență. DNA detaliază întregul parcurs al evenimentelor.
Potrivit anchetatorilor, neînțelegerile dintre Dumitru Buzatu și omul de afaceri Emil Savin au apărut în cursul anului 2021. „Neînțelegeri referitoare la plata facturilor – circa 3.000.000 de euro – și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă” lui Dumitru Buzatu, subliniază DNA.
În contextul acestor tensiuni, Consiliul Județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială, administrată de expertul ieșean Radu Judele, pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.
Intervenția expertului
După întocmirea raportului de expertiză, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri Emil Savin suma de suma de 714.000 de lei „în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de «a favoriza» societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de circa 3.000.000 de euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini)”.
Pentru suma de bani pretinsă, expertul Radu Judele i-a mai promis lui Emil Savin că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate, acuză DNA.
Savin a dat curs solicitării și a achitat în două tranșe suma solicitată. După ce a primit banii, expertul a înaintat Consiliului Județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de societatea lui Savin.
Proprietățile, sub sechestru
Dumitru Buzatu este acuzat că a pretins în mod indirect de la Emil Savin sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea contractului.
„În cauză, pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracțiune, s-a dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra a 20 bunuri imobile (apartamente, case, construcții, terenuri) ce aparțin celor doi inculpați. De asemenea, s-a mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor sume de bani, ridicate de la inculpatul Buzatu Dumitru cu ocazia efectuării percheziției domiciliare”, se mai arată în comunicatul DNA.
Procurorii au solicitat instanței menținerea măsurilor preventive și asigurătorii, luate în cursul anchetei. Dumitru Buzatu se află în arest preventiv de pe 23 septembrie. Expertul Radu Judele a fost plasat în arest la domiciliu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
1Gin • 16.12.2023, 10:16
Și ăștia răi, 20 de proprietăți pentru 125 de milioane de euro? Cred că fiecare în parte valorează atât și tot fiecare în parte e din muncă cinstită.
ginx • 16.12.2023, 06:46
Așa trebuie procedat întotdeauna. Cel mai tare îi doare pe infractori când le iei banii. Asta pe lângă pușcărie