Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a transmis marți un comunicat în care a făcut precizări legate de perchezițiile DNA la sediul instituției, din Palatul Victoria. Mai mult, ministerul vizat de ancheta procurorilor DNA a spus ce scop au avut perchezițiile – concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate luni -, cine a fost audiat și ce probe au luat procurorii în cele patru ore de percheziții.
La scurt timp după comunicatul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, DNA a anunțat că a sesizat procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a aprecia dacă este necesară sesizarea din oficiu și deschiderea unui dosar penal pentru compromiterea intereselor justiției.
DNA susține că, în comunicatul dat publicității marți, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, care pot afecta buna desfășurare a acesteia.
”Concret, în comunicat se oferă date despre obiectul percheziției și se fac referiri la calitatea persoanelor audiate și la natura probelor. Datele din anchetă au fost devoalate de instituția guvernamentală în condițiile în care, anterior, Direcția Națională Anticorupție – unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică”, a precizat DNA.
Informațiile despre acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, printre care percheziții și audieri de persoane, nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei și stabilite numai de organul de urmărire penală, potrivit DNA.
Informații despre perchezițiile din Palatul Victoria au fost date inițial luni seara, din surse guvernamentale.
Marți, DNA a confirmat perchezițiile, dar a comunicat doar că au fost făcute într-un dosar în care sunt cercetate fapte de corupție care ar fi fost comise în iulie 2017.
”Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, în cursul zilei de 31 iulie 2017, între orele 15.00 – 19.00, au fost efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate în sediul unei instituții publice din București. Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal aflat pe rolul Secției de combatere a corupției, dosar ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție comise în cursul lunii iulie 2017”, potrivit comunicatului DNA.
La câteva ore după comunicatul DNA, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a anunțat că luni au fost făcute percheziții la sediul instituției, din Palatul Victoria și a dat mai multe informații despre obiectul anchetei.
”În cursul zilei de luni, 31 iulie, mai mulți procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA București au efectuat percheziții, în baza unui mandat de percheziție domiciliară emis de către Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatalul Victoria. Percheziția s-a desfășurat între orele 15.00 și 19.00 și a vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de către minister în aceeași zi. Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister – respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioada perchezițiilor”, potrivit comunicatului Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro