UPDATE ora 16:55. Horia Georgescu şi alţi şase membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu în cazul unor despăgubiri pentru trei terenuri din Bistriţa care au fost supraevaluate. Unul dintre beneficiari este omul de afaceri Mihai Rotaru, audiat astăzi la DNA.
Astfel, procurorii DNA au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Gianina Ancuţa Opre, la data faptei preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi Horia Georgescu, Cristian Morărescu, Rodica Constantinovici, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru şi Nicolae Pricop, foşti membri ai aceleiaşi comisii, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave.
În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare Mihai Rotaru şi Diana Le Bomin, cesionari ai drepturilor litigioase, precum şi evaluatorii Mihai Papasteri, Emil Nuţiu şi Gheorghe Vîţă, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Procurorii DNA susțin că în zilele de 3 şi 29 septembrie 2009, Gianina Ancuţa Opre, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, împreună cu ceilalţi suspecţi, membri ai aceleiaşi comisii, încălcând prevederile legale, au aprobat, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafeţe de teren, în suprafaţă de 4,93 hectare, 3,48 hectare şi 2,32 hectare, toate din municipiul Bistriţa, au fost evaluate la 47.370.400 lei, 29.507.700 lei şi 21.356.700 lei, în total 98.234.800 de lei, sume ce au fost acordate drept despăgubire lui Mihai Rotaru, Diana Le Bomin şi unei alte persoane, beneficiari ai drepturilor litigioase.
„Terenurile respective au fost supraevaluate de către suspecţii Vîţă Gheorghe, Papasteri Mihai şi Nuţiu Emil, în calitate de evaluatori desemnaţi de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu sumele de 39.475.330 lei, 24.006.584 lei şi 14.929.906 lei (în total 78.411.820 lei), ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoanele beneficiare ale sumelor de bani”, susţin procurorii DNA.
Fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, şi omul de afaceri Mihai Rotaru au fost audiați de procurorii DNA în dosarul presupusei mite de 600.000 de euro pe care Ioan Oltean, fost lider PDL, a primit-o într-o biserică.
Cel care a dat mita ar fi Mihai Rotaru, patronul clubului de fotbal CSU Universitatea Craiova. Acesta este un apropiat al Olguței Vasilescu. Și Topoliceanu, conform unor surse judiciare, a fost audiată tot în ancheta care privește restituirile de la ANRP, inclusiv cazul mitei care a ajuns la Ioan Oltean. Reamintim că aceasta este fosta prietenă cea mai apropiată a Elenei Udrea.
Astfel, deși între Elena Udrea și Olguța Vasilescu există o rivalitate politică de peste un deceniu, apropiații celor două femei din politica dâmbovițeană cunosc amănunte despre modul în care se împărțeau ilegal despăgubirile de zeci de milioane de euro. Topoliceanu şi Rotaru nu au vrut să spună, la intarea în sediul DNA , în ce dosar au fost citaţi de procurori.
Între cele două femei a fost inclusiv un război juridic. Udrea a pierdut procesul pe care i l-a intentat Olguţei Vasilescu. Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea ministrului Dezvoltării prin care solicita Olguţei Vasilescu să-i plătească 100.000 de lei despăgubiri, pentru prejudicii morale. Udrea a dat-o în judecată pe Olguţa Vasilescu după ce aceasta a afirmat că ar exista o legătură între arestarea primarului Craiovei Antonie Solomon şi faptul că „firmele Elenei Udrea” care lucrau în Craiova nu au mai primit contracte.
Al doilea dosar pentru Oltean
În iulie 2016, foştii deputaţi Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, în dosarul despăgubirii omului de afaceri Mihai Rotaru, de către ANRP pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 de milioane de lei. Anchetatorii au continuat cercetările pentru Oltean şi Rotaru, într-o nouă cauză în care sunt suspectaţi de trafic de influenţă şi, respectiv, cumpărare de influenţă.
Surse judiciare au precizat că în acest dosar se verifică dacă Oltean a primit 600.000 de euro, într-o biserică, aşa cum a arătat un martor din dosar, şi care a fost traseul acestor bani. Reamintim că DNA investighează în dosarele ANRP o pagubă de 700 de milioane de euro produsă prin despăguburi supraevaluate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro