UPDATE: Premierul Mihai Tudose a aflat în conferința de presă susținută la Neptun că DNA cere aviz pentru urmărirea penală a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie.
Și liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că subiectul nu a fost discutat în cadrul ședinței PSD. “Vom discuta în coaliţie subiectul acesta cât de curând”, a spus Dragnea, după Comitetul Executiv Naţional al PSD, de la Neptun.
Cererea DNA a fost trimisă procurorului general al României, care o va transmite Senatului, împreună cu referatul cauzei, în care procurorii spun care sunt faptele de care este acuzat senatorul Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul.
Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Viorel Ilie pentru instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale.
În același dosar, procurorii DNA au început urmărirea penală pentru Felicia Elena Pop, directoarea de cabinet a ministrului pentru relația cu Parlamentul, și doi membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia, ambii angajați în ministerul condus de Viorel Ilie. Toți sunt acuzați de infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Viorel Ilie și-a pus directoarea de cabinet să ceară subiectele și baremele înainte de susținerea concursului
Procurorii arată în referatul cauzei, trimis împreună cu cererea de avizare a urmăririi penale, că faptele au legătură cu concursul organizat, în 31 iulie, de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată.
”Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant”, potrivit DNA.
Anchetatorii au probe că, în perioada 20 – 31 iulie, ministrul Viorel Ilie a determinat-o pe Felicia Elena Pop, directoarea sa de cabinet, să solicite membrilor comisiei de concurs Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din 31 iulie.
În 28 iulie, Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia i-au dat directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare, iar aceasta le-a transmis ”candidaților agreați”.
”Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit ca ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați”, au precizat procurorii.
Mai mult, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora, susțin anchetatorii.
În 31 iulie, procurorii DNA au făcut percheziții la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, care are sediul la Palatul Victoria.
La o zi după percheziții, DNA a transmis un comunicat în care a anunțat că au fost percheziții, în 31 iulie, între orele 15.00 și 19.00, la sediul unei instituții publice și la alte patru adrese, fără a preciza care este instituția percheziționată.
Câteva ore mai târziu, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a transmis un comunicat în care a precizat că procurorii DNA au făcut percheziţii în patru birouri ale instituţiei, într-un dosar privind concursurile pentru ocuparea funcţiilor de consilier 1 şi consilier 2, organizate în 31 iulie. Ministerul preciza și că au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului şi Comisia de concurs, au fost făcute fotografii şi filmări în timpul percheziţiilor.
După comunicatul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, DNA a sesizat procurorul general al României, semnalând compromiterea intereselor justiţiei, prin faptul că instituția percheziționată a dat date nepublice din anchetă, fapte care ar putea face obiectul unui dosar, în cazul în care s-ar stabili că se impune sesizarea din oficiu a Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Citește și: Fără permis din cauza zgomotului produs de motociclete. Ce li se pregătește motocicliștilor vitezomani
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro