UPDATE Ora 15:00 Călin Popescu Tăriceanu a reacționat, susținând că acuzațiile DNA „nu au fundament”.
„Asta face parte din dosarele politice cu care am fost acuzat de-a lungul vremii. Acum sunt niște acuzații fără niciun fel de fundament”, a spus Călin Popescu Tăriceanu pentru Libertatea.
Eu nu am avut niciun contract de consultanță așa cum se spune în acuzația DNA-ului, iar guvernul pe care l-am condus a aprobat patru Hotărâri de Guvern care vizau în esență să pună statul român în situația de legalitate privind folosirea licențelor Microsoft, pentru că ele erau folosite ilegal, fără să fi fost cumpărate.
Călin Popescu Tăriceanu:
„Atenție! Tot în perioada mandatului meu, statul român nu a plătit nicio sumă către Microsoft. Pentru că DNA spune că din banii plătiți de Guvern, aceștia ar fi dat o mită de 800.000 de dolari. Iar una dintre aceste hotărâri de guvern are viză de legalitate inclusiv din partea procurorului general de la acea dată, nimeni alta decât Laura Kovesi”, a mai precizat Tăriceanu pentru Libertatea, după care a adăugat că „Fujitsu Siemens era intermediarul între Microsoft si statul român”.
Conform DNA, „persoana respectivă (n.red – fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, potrivit informațiilor Libertatea) ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță”.
Instituția condusă de Crin Bologa mai arată că inculpatul „ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei”.
Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Comunicat DNA:
Firma austriacă despre care DNA susține că l-ar fi mituit pe Călin Popescu Tăriceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers Gmbh Austria, potrivit unor surse judiciare.
Prezentul dosar a fost constituit în 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităților judiciare austriece, se arată în comunicatul DNA.
Pe 7 noiembrie 2018, DNA a solicitat Senatului României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu, dar, pe 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale.
„Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită”, se arată în comunicatul DNA.
Potrivit informațiilor Libertatea, este vorba despre fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.