UPDATE 9.00: Procurorul DNA a relatat, în fața instanței, momentele în care fostul premier a mințit.
„Călin Popescu Tăriceanu are facultate, are pregătire superioară și o poziție ridicată în societate. Infracțiunea sa este o faptă de puricol și ea s-a consumat când a semnat declarația dată procurorului.
Așadar, apreciem că dincolo de orice dubiu rezultă săvârșirea faptei, astfel că cerem condamnarea sa la trei ani de închisoare cu executare.
Doar așa se poate corecta comportamentul și asigurarea rolului pedepsei.
La stabilirea pedepsei, aveți în vedere complexitatea faptei și impactul social produs de o astfel de faptă săvârșită de către un fost prim ministru”, a solicitat magistratul judecătorilor.
A făcut abstracție de acuzații și a mințit
„El a afirmat că nu a intermediat o întâlnire între Tal Silberstein, deși probele arată că Tăriceanu a intermediat întâlniri la el acasă ale lui Tal Silberstein cu Victor Ponta.
Îl anunța pe Victor Ponta când Silberstein venea în România.
La fiecare ocazie, Tăriceanu a făcut totală abstracție de faptul că acuzațiile sunt probate temeinic, iar într-un act de totală aroganță a venit cu tot felul de probe sau justificări pentru menținerea propriei versiuni a relatărilor.
A avut apărări puerile, nedemne de pregătirea superioară, pentru sustragerea de la urmărirea penală.
El a fost întrebat punctual despre persoane, situații de fapt, lucruri la care a participat activ, nu despre culori ale hainelor sau alte chestiuni neverosimile.
Obligația de a fi onest îi este total străină lui Tăriceanu și e cunoscut că nu spune adevărul în dosarul de urmărire penală, totul rezultă din contradicțiile dintre declarațiile sale și cele ale martorilor”, a mai spus procurorul DNA în fața judecătorilor ICCJ.
Judecătorii de la ÎCCJ discută astăzi un nou termen în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului.
Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.
Procurorii afirmă că Tăriceanu a susţinut în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare şi nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.
Citește și: Cel mai mare exerciţiu al marinei militare în Marea Neagră, cu 21 de nave de război din şapte ţări – FOTO