Momentan, dosarul DNA este in rem, se cercetează fapte fără a fi puse încă persoane sub acuzare, dar procurorii vor verifica în anchetă posibile fapte de corupție comise de funcționarii care au permis funcționarea ilegală a stației.
„Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu, în care investighează posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari cu atribuţii de control”, au menţionat sursele citate de Agerpres.
Șapte instituții știau de retragerea autorizației
Referitor la faptele vizate de DNA, IGSU a transmis duminică, 27 august, că stația GPL din Crevedia a primit mai multe amenzi de la ISU după nereguli constatate în urma unor controale inopinate, nu avea autorizație și anunțase în 2020 că închide punctul de lucru. Cu toate acestea, ea a funcționat în continuare și sâmbătă a explodat în momentul în care transfera gaz dintr-o cisternă în alta.
De pierderea autorizației, IGSU a informat șapte instituții:
- Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița
- Instituția Prefectului Județul Dâmbovița
- Inspectoratul Județean în Construcții
- Consiliul Județean Dâmbovița
- Agenția pentru Protecția Mediului
- Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
- Primăria Crevedia
Cu toate că nu mai avea autorizație și a informat oficial că închide stația din Crevedia, ea a funcționat în continuare și sâmbătă a explodat în momentul în care doi angajați transferau gazul dintr-o cisternă în alta.
E anchetat și modul de intervenție al pompierilor
Este cel de-al treilea dosar privind tragedia de la Crevedia, după cel deschis de Parchetul General privind evenimentele de sâmbătă și cel al Parchetului Militar privind intervenția care a dus la rănirea a zeci de pompieri.
Procurorul general al României, Alex Florența, a declarat că Parchetul General a deschis un dosar penal pentru infracțiunea de distrugere urmată de dezastru, dar se poate schimba apoi încadrarea sau se poate extinde urmărirea penală.
În ceea ce privește ancheta, procurorul general a precizat că au fost identificați mai mulți martori și se fac audieri la sediul IGPR. De asemenea, au loc percheziții la Primăria Crevedia, la un punct de lucru din București și la locuințele celor doi asociați ai companiei.
Potrivit unor surse G4Media, Parchetul Militar București s-a sesizat, sâmbătă seară, din oficiu privind modul de intervenție al pompierilor la Crevedia. Procurorii militari au început urmărirea penală in rem pentru 3 presupuse fapte: neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă.
***
Două persoane au murit: un bărbat care a făcut infarct imediat după incident și soția lui, care s-a stins azi dimineață la spital, având arsuri pe mai mult de 95% din suprafața corpului. Alte 58 de persoane au fost rănite, a anunțat Ministerul Sănătății.
Desfășurarea live a evenimentelor LIVETEXT: Doi morți și 58 de răniți, după exploziile de la Crevedia. Stația GPL funcționa ilegal din 2020. Primele concluzii ale procurorilor – VIDEO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro