„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanşarea pandemiei până în prezent”, transmite DNA, într-un comunicat de presă.
„Urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă („in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, a precizat, marţi, DNA.
Potrivit sursei citate, această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidenţă penală.
România a achiziţionat vaccinul anti-COVID în baza contractului unic încheiat de Comisia Europeană. Întrebat, marți, în conferința de presă, despre dosarul deschis de DNA, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a afirmat „că nu are date suplimentare”.
Din ceea ce eu știu, modalitatea de achiziție la nivelul tuturor țărilor din Uniunea Europeană se supune aceleiași proceduri întocmită și elaborată de Comisia Europeană.
Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID:
În aceeași conferință, Valeriu Gheorghiță a precizat marțică până la data de 20 septembrie au fost recepţionate 18.522.000 de doze de vaccin anti-COVID. Potrivit acestuia, au fost administrate 54% din doze, respectiv 9.955.000 de doze.
Pe 14 iulie, premierul Florin Cîțu declara că România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, în baza unei strategii asumate la nivelul Uniuni Europene care permite, în funcţie de situaţie, şi revânzarea sau donarea lor, potrivit Agerpres.
„Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor”, spunea Florin Cîţu. Acesta adăuga că preţul total al dozelor va fi cunoscut atunci când România va trebui să le achite.
Campania naţională de vaccinare anti-COVID a demarat pe 27 decembrie 2020, după ce primele vaccinuri au ajuns în ţară de Crăciun. În total, de la debutul campaniei naționale de imunizare, în România au fost vaccinate 5.384.683 de persoane, iar 5.256.604 au îndeplinit schema completă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro