Firmele liderului USR au apărut într-o anchetă Rise Project, în octombrie 2019, că au cheltuit fonduri europene într-un mod defectuos. Însuși Dan Barna ar fi fost vizat, au spus surse din DNA pentru ziariști, în 2019.
Libertatea nu pune sub semnul întrebării ancheta Rise, care a acționat în interesul public, ci doar a vrut să vadă ce s-a întâmplat un an mai târziu.
Un an mai târziu, DNA afirmă că Barna nu e suspect sau inculpat, în acest moment. Mâine, desigur, situația se poate schimba dacă dosarul ar fi în cercetare. Dar este? În ce fază e la un an de zile? DNA spune că nu poate oferi informații despre acest lucru.
“În acest moment, persoana menționată de dv. nu are calitatea de suspect sau inculpat în vreun dosar penal aflat pe rolul DNA, raportat la împrejurările descrise (…) Nu vă putem furniza niciun fel de informații despre existența sau inexistența unei cauze care să privească aspectele din cererea dv.”, a fost răspunsul DNA, la solicitarea Libertatea.
Șeful DNA: “Se poate lămuri”
Contactat pe WhatsApp și întrebat cum explică faptul că DNA a confirmat în 2019 pe surse că Dan Barna e vizat de anchetă, iar peste un an ancheta nu a ajuns la Barna, Crin Bologa a răspuns: “Se poate lămuri, o să verific răspunsul săptămâna viitoare, dar nu mai avem informații pe surse”.
Dan Barna spune că nici el nu știe
“Nici în perioada anterioară campaniei electorale pentru prezidențiale, nici pe parcursul acesteia și nici ulterior, până în prezent nu am fost informat (citat/convocat/notificat) de vreo instituție a statului despre existența vreunui dosar în ceea ce mă privește sau relativ la persoana mea. Concluziile le poate trage fiecare singur”, a declarat Dan Barna, pentru Libertatea, cu privire la dosarul vizat.
În octombrie 2019, când Dan Barna era candidat pentru alegerile prezidențiale, liderul Dan Barna a apărut într-o investigație de presă drept coautor al unor “fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”.
Imediat după publicarea anchetei, Departamentul pentru luptă antifraudă-DLAF și DNA anunțau verificări pentru firmele lui Dan Barna.
Nici DLAF nu a adus, în acest an, mai multe lămuriri privind ancheta pe care a deschis-o atunci.
“Departamentul pentru luptă antifraudă DLAF efectuează controale cu privire la modul în care au fost implementate proiectele la care faceți referire. În conformitate cu prevederile legale, Departamentul pentru luptă antifraudă DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor”, a fost răspunsul DLAF la solicitarea Libertatea, în ianuarie 2020.
De atunci, nimic nou din partea acestei instituții.
Cine e denunțătorul
În data de 18 martie 2019, DNA Alba Iulia a clasat un dosar în care au fost cercetate presupuse fapte de corupție privind firmele de consultanță ale lui Dan Barna.
Mai târziu, în timpul campaniei electorale, Zsolt Ozsvath, denunțătorul din dosarul lui Dan Barna, a afirmat că a fost surprins de decizia de clasare dată de DNA Alba.
“Astăzi am primit de la DNA, structura Alba, ordonanța cu data 31.10.2019 prin care mi se comunică că a fost preluat pentru recercetare de DNA Central dosarul clasat de ei în 18.03.2019. Pe mine mă bucură acest lucru”, a spus Zsolt Ozsvath, la Antena 3.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro