Printr-o hotărâre luată în 29 iunie, Secția pentru Judecători o acuză pe procuroarea care reprezintă DNA în procesul „Colectiv” că „a afectat independența și imparțialitatea” judecătorilor după ce a formulat o cerere de recuzare a completului de judecată de la Curtea de Apel București care trebuie să pronunțe sentința finală în procesul „Colectiv”.

Concret, la termenul din 14 aprilie 2021, judecătorii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan au pus în vedere procurorilor și părților din dosarul „Colectiv” că la următorul termen se va discuta schimbarea încadrării juridice a unor infracțiuni ale inculpaților. Numai că procurorul de caz, cel care s-a opus disjungerii dosarului față de fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a apreciat că astfel se știrbește aparența de imparțialitate și este afectat negativ actul de justiție și a cerut recuzarea completului. Cererea a fost respinsă.

În răspunsul oferit luni, Crin Bologa transmite că după analizarea hotărârii DNA și evaluarea comportamentului procurorului a decis să respingă cererea de revocare din funcție.

„Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Crin-Nicu Bologa, asigură cetățenii că procurorii Direcției își desfășoară activitatea, conform principiilor legalității, imparțialității și independenței în dispunerea soluțiilor și a concluziilor lor în fața instanței de judecată, în scopul aflării adevărului, apărării ordinii de drept, a drepturilor și libertăților cetățenilor”, menționează comunicatul DNA.

După decizia Secției de Judecători a CSM, procurorul Melinda Diaconescu a formulat o plângere prealabilă prin care solicită Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii revocarea Hotărârii care o vizează și, de asemenea, a formulat o cerere pentru apărarea reputației profesionale și a independenței la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Cele trei zile de haos din procesul „Colectiv”

Zilele 14-16 iunie trebuia să fie alocate dezbaterilor finale din procesul Colectiv, un dosar judecat de cinci ani, fără o sentință finală. În schimb, dezbaterile de la Curtea de Apel au fost marcate de decizia privind împărțirea dosarului în două, care ar fi dus la judecarea lui Cristian Popescu Piedone separat, apoi de noi discuții privind această decizie, care până la urmă a fost anulată.

Concret, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea DNA de recuzare a completului, în sala unde se judecă procesul Colectiv judecătorii Adina Dumitrache şi Andrei Iugan anunţau că au opinii „definitiv ireconciliabile” și va fi un complet de divergență – intrarea unui al treilea judecător care să încline balanța.

După 24 de ore la anunțarea disjungerii dosarului, judecătorii au pus din nou în discuție reunirea dosarului după ce unul dintre unul dintre avocați le-a citit judecătorilor o Hotărâre în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie explică de ce nu se poate face disjungerea cauzei în apel. În cele din urmă, magistrații au decis că „dosarul se reîntregeşte” şi va avea următorul termen în 22 septembrie.

Aproape 6 ani de la tragedie, nicio decizie finală

La aproape 6 ani de la incendiul din clubul bucureștean Colectiv, în urma căruia au murit 65 de oameni, justiția nu a stabilit vinovații pentru cele întâmplate în 30 octombrie 2015.

Primele condamnări au fost în decembrie 2019, când Tribunalul București a decis următoarele pedepse:

  • Cristian Popescu-Piedone – fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare;
  • Alin George Anastasescu – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
  • Costin Mincu – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
  • Cătălin Paul Gancea – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
  • Antonina Radu – pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
  • George-Petrică Matei – pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
  • Aurelia Iofciu – angajată Primărie Sector 4: 8 ani de închisoare;
  • Luminiţa Larisa Ganea – consilier superior Primărie Sector 4: 7 ani de închisoare;
  • Sandra Ramona Moţoc – referent superior Primărie Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Daniela Ioana Niţă – patron firmă de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare;
  • Cristian Mihai Niţă – patron firmă de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare;
  • Viorel Zaharia – pirotehnist: 9 ani și 8 luni de închisoare;
  • Marian Moise – pirotehnist: 10 ani de închisoare;
  • Clubul Colectiv SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă și confiscarea sumei de 62.298 de lei
  • Golden Ideas Fireworks Artists SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
  • SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 de lei

 
 

Urmărește-ne pe Google News