Pe lângă lipsa articolului hotărât („Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a participat la ceremonial militar și religios”, firesc ar fi fost la ceremonialul), a pronumelor personale în formă nearticulată („Mulțumim cadrelor didactice și elevilor”, firesc ar fi fost „Le mulțumim”), care dau fluență exprimării, comunicatul ISJ Tulcea conține și un dezacord între subiectul multiplu și predicat.
Probleme cu subiectul multiplu
Al doilea paragraf, de fapt, o singură propoziție, arată astfel: „Din delegația Inspectoratului Școlar Județean Tulcea, condusă de domnul Constantin COCA, Inspector Școlar General Ajdunct, a făcut parte doamna Florentina BURIC, doamna Daniela MUNTEANU și doamna Iuliana BURUIANĂ”
După cum consemnează și manualul de limbă română pentru clasa a V-a, predicatul, exprimat prin locuțiunea verbală „a făcut parte”, trebuie să se acorde în număr și persoană cu subiectul, care, în acest caz, este unul multiplu, cu trei termeni, exprimat prin substantivele „doamna”, „doamna” și „doamna”.
Prin urmare, acordul ar fi trebuit făcut la plural: Din delegația Inspectoratului Școlar Județean Tulcea (…) au făcut parte doamna Florentina Buric, doamna Daniela Munteanu și doamna Iuliana Buruiană.
De remarcat e că denumirile funcțiilor din cadrul IȘJ sunt scrise cu inițială majusculă, „Inspector Școlar Județean”, deși corect gramatical e să fie scrise ca substantive comune, cu literă mică.
Nu sunt la prima abatere
Erori de exprimare, de gramatică sau de ortografie se găsesc și în alte postări de pe pagina de Facebook a ISJ Tulcea. Iată un fragment din postarea din 12 aprilie despre educația financiară, fragment unde o virgulă apare neinvitată între subiect și predicat: „Pentru a marca Ziua educației financiare (…), elevii din județul Tulcea, au răspuns provocărilor cadrelor didactice”.
Aceeași eroare, în postarea din 29 martie: „Grupul țintă, este reprezentat de 40 de cadre didactice”.
ISJ Tulcea este condusă de o consilieră locală PNL
Dacă nu sunt virgule între subiect și predicat sau dezacorduri, apar prea multe articole: „Prestația într-un ansamblul coral stimulează afectivitatea” (postare din 7 aprilie).
ISJ Tulcea este condus de învățătoarea Viorica Pavel, care a fost detașată pe post în ianuarie 2020. Șefa Inspectoratului este și consilier local din partea PNL în municipiul Tulcea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mrc.inl • 12.05.2023, 11:46
Anisie tot penelistă era, nu, aia cu „...am decât șase minute să vă răspund la întrebări”? Dar Pop Genunche și rectorul „Pamblică” erau de la PSD și tot miniștri la Învățământ! Și încă unul, cel care a primit „ștacheta”, tot pesedist era și tot la Învățământ! Cu o mulțime de agramați, miniștri la Învățământ, avem un Învățământ pe măsură. Promovarea pseudovalorilor e încă o metodă prin care PSD și PNL sabotează țara.
mrc.inl • 12.05.2023, 11:40
În Învățământul românesc și în întreaga Administrație nu trebuie să ai studii reale, e suficientă o diplomă de la o facultate de liga a patra, fabrică de diplome dar, obligatoriu, trebuie să ai o funcție în PNL, PSD, UDMR, asta ține loc de studii. E ca mai înainte, ca pe vremea lui Ceașcă, atunci o diplomă de la județeana de partid sau academia de lingăi Ștefan Gheorghiu erau condiția de bază pentru a ocupa o funcție. Într-un sondaj am văzut peneliștii la 17% din intenția de vot a românilor dar nu merită nici atât, sper să-i văd și mai jos, chiar lângă PNȚcd.