La 20 ianuarie anul acesta, ministrul de interne Lucian Bode anunţa pe Facebook că s-a vaccinat împotriva COVID-19 şi le mulţumea public „angajaților MAI, pentru întregul lor efort depus până acum și pentru faptul că, alături de personalul medical, au fost în prima linie în lupta pentru combaterea răspândirii Covid-19”.
5.700 de polițiști vaccinați până acum
Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată prin HG 1.031/27 noiembrie 2020, prevede că poliţiştii, consideraţi „lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale”, trebuie imunizaţi în etapa a II-a, imediat după cei din ministere, Guvern şi Parlament.
Dar, aproape o lună și jumătate de când a început etapa a doua a campaniei de imunizare, „au fost vaccinați aproximativ 5.700 de angajați ai Poliției Române (polițiști/personal contractual)”, precizează IGPR.
Ziarul Libertatea a solicitat informaţii detaliate, despre numărul celor programaţi pentru vaccinare, numărul dozelor de vaccin primite şi numărul celor imunizaţi din structurile operative, dar IGPR ne-a comunicat că nu deține aceste date statistice.
Nu sunt nici medici, nici doze de vaccin
„Nu sunt vaccinaţi toţi poliţiştii, aşa cum ar fi normal sau aşa cum ni s-a spus nouă prin presă sau de la minister, că vom fi prioritari la vaccinare”, spune Mihai Zlat, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).
Cei care lucrează în Ministerul Afacerilor Interne se pot programa pentru vaccinarea împotriva COVID-19 doar prin medicii de unitate de la nivelul fiecărui judeţ, iar „la noi e o brambureală în sistem. Programarea se face la grămadă, pentru toate structurile din judeţul respectiv: Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie, ISU, cei care lucrează la imigrări, paşapoarte, evidenţa populaţiei, înmatriculări”, spune vicepreşedintele SNPPC.
„Cei care s-au vaccinat toţi sunt cei de la ISU, care au avut prioritate. În mod normal, până acum trebuia să fie vaccinaţi toţi poliţiştii care doreau asta, dar, pe o parte, nu ne vin suficiente doze de vaccin, pe de altă parte, nu avem nici medici de unitate”, explică Zlate.
Până la finalul lunii trecute, tot Ministerul Afacerilor Interne, care are 130.000 de angajaţi, primea 900 de doze de vaccin pe zi. După ce SNPPC a făcut o solicitare scrisă către Raed Arafat şi Valeriu Gheorghiţă, numărul dozelor de vaccin s-a dublat.
„Poliţiştii au fost lăsaţi deoparte”
Unul din zece angajaţi ai IGPR a fost deja infectat cu COVID-19. „Noi luăm contact permanent cu populaţia”, spune liderul de sindicat. „Verificăm persoane carantinate şi izolate, mergem la evenimente, la persoane care au decedat şi care pot fi infectate cu Covid, mergem la scandaluri, iar poliţiştii nu au în dotare măşti sau alte elemente de protecţie pentru persoanele cu care intră în contact, iar dacă cineva nu poartă mască, nu ai de unde să-i dai o mască, ca să te protejezi. Şi îi iei în maşină, că trebuie duşi la audieri, iar maşinile de poliţie nu au niciun sistem de protecţie în interior…”
La nivelul MAI, conform datelor obţinute de SNPPC luna trecută, s-au înregistrat 13.490 de cazuri de angajaţi infectaţi cu COVID-19.
au fost spitalizați din cauza COVID, iar 32 au murit.
Cele mai multe cazuri de persoane confirmate cu COVID au fost înregistrate la IGPR (5.924), IGSU (2.910) şi Jandarmerie (2.237). Până acum, la nivelul MAI, rata de vaccinare este de 12%.
„Poliţiştii au fost lăsaţi, cumva, deoparte cu vaccinarea, deşi şi ministrul sănătăţii, şi domnul prim ministru spun că noi am fost prioritari la vaccinare”, se revoltă vicepreşedintele SNPPC.
Ministrul Lucian Bode: Ne dorim o accelerare, dar asta ține de numărul de vaccinuri pe care le primim
Libertatea a luat legătura cu ministrul Lucian Bode și i-a transmis reproșurile venite din partea sindicaliștilor din Poliție. Ministrul nu a răspuns la reproșul legat de lipsa medicilor, a declarat că își dorește accelerarea procesului, dar că asta depinde de numărul de vaccinuri pe care îl primește România. În plus, atunci când invocă procentele celor vaccinați din sistem, se referă la toți angajații MAI care au dorit să se vaccineze, nu doar la cei din poliție de care fusese întrebat.
„Procesul de vaccinare a personalului MAI se înscrie în calendarul stabilit potrivit strategiei naționale. Până în prezent au fost vaccinate peste 44% din cadrele MAI care și-au exprimat intenția în acest sens. Ne dorim o accelerare a procesului, dar acest lucru ține de numărul de doze repartizat României, tara noastră este pe loc 2 în Europa”, a declarat Lucian Bode.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro