La Senat, reprezentarea a fost si mai slaba – 1992 – 140 barbati si 3 femei, 1996 – 141 barbati si 2 femei, in 2000 – 128 barbati si 12 femei. in administratia locala, doar 3,3% din numarul total de primari sunt femei (109 din 3.000 de primari).
Dar cat noroc sau pricepere sau mai curand cat de multi bani si influenta iti trebuie ca sa ocupi un fotoliu de parlamentar? Olguta Vasilescu, deputat PRM, spune ca sansa ei a fost tineretea si faptul ca era o ziarista cunoscuta. „Accesul tinerelor femei in Parlament e inca dificil. Eu cred ca multi dintre parlamentarii actuali n-au scapat de mentalitatea potrivit careia femeia trebuie sa stea la cratita. Sunt multi parlamentari in varsta care au un comportament rautacios, chiar daca isi dau seama ca sunt infruntati de oameni mult mai valorosi, dar care au „defectul” de a fi prea tineri”.
Liliana Pagu, presedinta Asociatiei Femeilor din Romania, transmite un mesaj categoric femeilor: „Desi suntem majoritare, in functii de conducere ajungem foarte greu. Noi decidem acasa, dar nu ajungem sa decidem si in problemele tarii. Este un an electoral si invit toate femeile care sunt capabile si pot sa contribuie cumva la bunastarea acestei tari sa intre in politica. De aceea le cer femeilor sa renunte la a mai fi simpli observatori! Implicati-va in treburile tarii!”.
Doamnele au mai mult succes in afaceri
Mai mult de 70% din firme au ca actionari sau administratori femei, potrivit unui studiu al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Cele mai multe din femei au varsta intre 30 si 49 ani, domeniile de interes fiind comertul si serviciile. Elena Raicea Laslu, vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor, ne-a spus ca „incurajarea intrarii femeilor in afaceri a fost sustinuta prin programe internationale de pregatire. in domeniul afacerilor am avut din start o legislatie fara discriminari. in schimb, cele din Vest isi gasesc mai repede loc in politica”.