În teorie, sistemul funcţionează foarte bine: parlamentarii adresează întrebări şi interpelări ministerelor şi celorlalte instituţii publice, care sunt obligate ca în termen rapid să vină cu clarificări şi răspunsuri. Este o metodă foarte transparentă, pentru că toate aceste întrebări şi răspunsuri sunt publice, pe site-urile Parlamentului.
În plină criză provocată de noul coronavirus, parlamentarii aveau ocazia de a vedea ce fac spitalele şi autorităţile din circumscripţiile pe care le reprezintă, pentru a-i putea informa la rândul lor pe cetăţenii care ar fi putut avea întrebări.
Realitatea? Doar 19 dintre ei s-au gândit să apleze la aceste pârghii pe care le au pentru a cere informaţii de la Guvern.
Nici nu ştie numele virusului
Deputatul PNL Claudiu Vasile Răcuci este printre cei 19 care s-au interesat de problemele provocate de epidemie. A vrut să ştie, pe bună dreptate, ce efecte economice estimează autorităţile că va provoca noul coronavirus.
Interpelarea pare însă făcută la repezeală, pentru că în ambele cazuri în care pomeneşte de numele virusului îl scrie greşit: Covit, în loc de COVID.
„Ce măsuri anticipaţi să puneţi în aplicare dacă epidemia de Covit-19 va genera costuri semnificative pentru unele ramuri ale economiei naţionale?”, întreabă el.
Alţi parlamentari par mai degrabă interesaţi să-şi spună ei părerea, decât să afle răspunsuri.
Daniel Gheorghe (PNL) începe întrebarea cu un titlu alarmist: „Măsuri de prevenire şi răspândire pe teritoriul României a virusului letal coronavirus”.
În text, nu întreabă nimic. Dar spune ce ar face el: „Cred că ar trebui ca toate persoanele care vin din aceste părţi (afectate – n.r.) ale lumii să fie monitorizate medical iar în aeroporturile din România să fie montate filtre sanitare care să verifice toţi călătorii”, scrie deputatul, care încheie afirmaţiile cu „Cer răspuns în scris”.
Ce vor totuşi să afle parlamentarii
Marea majoritate a întrebărilor şi interpelărilor trimise de cei 19 parlamentari ating însă subiecte importante.
Senatorul PNL Iancu Carcota trimite două mesaje autorităţilor în care cere să afle planul de evitare a disfuncţionalităţilor la nivelul judeţelor în tratarea cazurilor de coronavirus, dar şi ce măsuri se iau la nivel naţional.
Colegul său de la PSD, Ion Dîrzu, face o lungă listă de solicitări, de la aflarea măsurilor generale, până la numărul de locuri din spitale, achiziţiile publice, posibilitatea declarării stării de urgenţă, necesitatea modificărilor legislative, dătorile spitalelor şi eventualele restricţii.
Senatorul neafiliat Cătălin Iliescu ridică problema suspendării cursurilor, senatorul USR Adrian Wiener întreabă despre posibilitatea unor infografice pentru copii privind metoda corectă de spălare pe mâini, iar deputatul neafiliat Daniel Oltean vorbeşte despre o măsură care între timp a fost şi aplicată – producerea de spoturi de interes public la televizor.
Dan Barna, liderul USR, ridică problema la nivelul graniţelor României, în contextul unui nou posibil flux de migranţi dinspre Orientul Mijlociu, dar vrea să ştie şi despre cum va afecta virusul diplomaţia României.
„Ce impact are sau estimaţi că va avea epidemia de coronavirus asupra relaţiilor bilaterale sau multilaterale ale României, precum este cazul relaţiei cu Italia, statul european cel mai afectat de răspândirea coronavirusului?”, scrie el.
Doi deputaţi, Sorin Bumb (PNL) şi Daniel Oltean (neafiliat) întreabă despre un plan privind prevenirea ştirilor false şi a mesajelor alarmiste în contextul epidemiei.
Alţi doi parlamentari, senatorul Rodica Covaciu (neafiliat) şi deputatul Emanuel Duruş (USR) întreabă despre posibilitatea ca cei aflaţi în carantină să primească 100% din salariu, având în vedere actuala situaţie şi numărul mare de cazuri, faţă de 75%, cât prevede legea în cazul concendiilor medicale.
Au mai trimis astfel de interpelări senatorii Ion Ganea (PSD), Ştefan Mihu (PSD) şi Doru Păunescu (PSD) şi deputaţii Ştefan Moşoiu (PSD), Dumitru Oprea (PNL), Marian Cucşa (PSD), Petru Movilă (PMP) şi Emanuel Ungureanu (USR).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro