Astfel, doar circa 1.500 de locuințe ar fi asigurate. Până acum s-au cerut 350 de despăgubiri, din care 10 au fost plătite, potrivit societății.

„PAID nu poate spune exact câte dintre acestea au asigurare pentru că nu există nicăieri o listă a locuințelor avariate că să putem compara cu baza de date. În schimb, putem comunica faptul că în mediul rural din județele Vaslui și Galați există un grad de cuprindere în asigurare a fondului locativ mai mic de 15%. Adunând numărul de locuințe asigurate din comunele menționate în presă ca fiind afectate de aceste evenimente, am ajuns la o cifră de puțin peste 1.500. Până la data curentă, au fost anunțate puțin peste 350 de dosare de daună din care deja s-au plătit 10 din ele – suma totală depășind 280.000 de lei”, arată, pentru Libertatea, Cosmin Tudor – director general adjunct PAID România.

Acesta încurajează populația afectată care are poliță de asigurare să se adreseze cât mai repede asigurătorilor pentru a anunța dauna și pentru a se programa constatări.

Ghid pentru deschiderea dosarului de daune

Acesta are și un scurt ghid pentru cei care au asigurare și au fost afectați de inundații.

Pasul 1 – notificarea – păgubitul trebuie să anunțe dauna.

Această notificare se poate face online pe site-ul companiei de asigurări care
a distribuit polița PAD sau direct pe site-ul PAID www.paidromania.ro accesând butonul roșu din dreapta sus numit Anunță Dauna.

În lipsa accesului la internet, dauna se poate anunță și telefonic la call-center PAID 0219930 sau la call-centerul companiei de asigurare prin care a fost distribuită polița de asigurare împotriva dezastrelor.

Pasul 2 – programarea la constatare.

În urma notificării, inspectorii de daune vor suna păgubitul pentru a stabili de comun acord data la care se va face constatarea în teren.

Cu această ocazie, păgubitul poate prezența și documentele necesare solicitate (de exemplu, acte de proprietate) sau le poate transmite ulterior prin e-mail.

Pasul 3 – instrumentarea dosarului de daună.

Acesta presupune verificările minim obligatorii și calcularea valorii devizului de reparație care constituie, de fapt, valoarea despăgubirii. Acest pas nu presupune intervenția păgubitului.

Pasul 4 – asigurătorul care a instrumentat dauna sau PAID transmite către păgubit propunerea de despăgubire.

Pasul 5 – plata daunei.

Dacă propunerea de despăgubire este acceptată, se face plata în maximum 5 zile.

Mai multe informații se pot găsi și pe site-ul PAID la adresa https://www.paidromania.ro/daune/.

Ce este asigurarea PAD

Polița PAD este polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale și acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren.

Polița costă 130 de lei în cazul caselor de beton, lemn, metal și acoperă o despăgubire maximă de 100.000 de lei, adică 20.000 de euro.

În cazul locuințelor făcute din cărămidă nearsă sau chirpici, polița costă 50 de lei pe an, iar suma asigurată este de maximum 50.000 de lei.

Asigurarea contra dezastrelor este obligatorile conform legislației, dar la nivel național, doar 23% dintre locuințe au asigurare, adică una din cinci.

Urmărește-ne pe Google News