Un număr de 360 de români au renunțat la pensiile obligatorii administrate privat de la Pilonul II, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Un număr de 7,34 milioane de români au conturi la Pilonul II, iar aceștia au acumulat în medie 7.631 lei în conturi.
Posibilitatea de a opta sau nu pentru Pilonul II a fost introdusă de către Guvern prin Ordonanța 114.
”Am creat cadrul legal prin această ordonanță astfel încât românii să poată să aleagă unde își țin contribuția. Ei decid, nu impunem absolut nimic și nu obligăm pe nimeni”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.
Pensiile administrate privat prin Pilonul II au ajuns la active totale de 55,14 miliarde de lei în primul semestru al anului, echivalentul a 11,64 miliarde de euro, fiind cu 26,15% peste nivelul corespunzător din anul 2018.
PSD pusese ochii pe pușculița cu miliarde
Pensiile de la Pilonul II au ajuns motiv de scandal politic în ultimii doi ani. Fostul ministru de Finanțe Ionuț Mișa a declarat inițial că dorește naționalizarea Pilonului II.
Ulterior, în decembrie 2018, Guvernul a adoptat Ordonanța 114, care impunea companiilor care admnistrau fonduri de pensii la Pilonul II să aducă de acasă 800 milioane de euro. De asemenea, comisioanele acestora au fost tăiate.