Cuprins:
Totodată, potrivit aceluiași studiu, 46% dintre participanți au declarat că s-au prezentat la medicul oftalmolog în ultimul an. Cei care acordă o atenție deosebită sănătății ochilor sunt tinerii și femeile.
În plus, 66% dintre români au de gând să apeleze la medicul oftalmolog în următoarele 12 luni. Printre cele mai invocate motive ale vizitelor la oftalmolog figurează controlul periodic legat de sănătatea ochilor (57%), scăderea acuității vizuale (41%) și nevoia de ajustare sau înlocuire a ochelarilor (26%).
6 din 10 părinți susțin că au de gând să meargă cu copiii la un specialist
De asemenea, 6 din 10 părinți care au luat parte la studiu au afirmat că plănuiesc să-și ducă copiii la un specialist în următorul an. Părinții s-au prezentat cu copiii la medicul oftalmolog pentru a verifica dezvoltarea normală a vederii (52%), din cauza simptomelor sesizate (27%) sau a istoricul familial de afecțiune oculare (18%).
Conform celor mai recente date, românii acordă din ce în ce mai multă atenție sănătății ochilor, cu un procent de 66% dintre respondenți care au afirmat că au de gând să meargă la oftalmolog în următorul an.
Acest interes este sesizat în rândul oamenilor de peste 45 de ani (76%) și al celor care trăiesc în mediul urban (70%). Potrivit studiului, bugetul mediu anual pe care participanții la studiu îl alocă pentru consultații la oftalmolog și corecții optice este de 463 de lei.
„Studiul realizat alături de Spitalul de Oftalmologie Infosan subliniază o preocupare crescândă pentru sănătatea oculară atât în rândul adulților, cât și al copiilor, sugerând o tendință ascendentă în conștientizarea importanței controalelor oftalmologice periodice. Este îmbucurător să observăm că atât tinerii, cât și persoanele de vârstă matură, investesc în prevenție și corecția problemelor de vedere. De asemenea, atenția părinților față de sănătatea oculară a copiilor lor este tot mai accentuată, semn că educația despre sănătatea ochilor devine o prioritate în familie”, a spus Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.
Doar 40% dintre părinți au mers cu copiii la controlul oftalmologic anual
Ba mai mult, doar 4 din 10 părinți care au participat la studiu au spus că și-au dus copiii la controlul oftalmologic anual, însă 59% dintre aceștia au mărturisit că au de gând să meargă la specialist în următorul an.
Studiul indică faptul că părinții din mediul urban sunt mai predispuși să meargă cu copiii la oftalmolog. Iar părinții care au copii mai mici de 12 ani sunt cei care au o mai mare probabilitate de a merge la specialist în următorul an.
„Depistarea precoce a eventualelor probleme de vedere este esențială în primii ani de viață pentru a asigura copiilor o dezvoltare sănătoasă și o performanță școlară corespunzătoare. Este îmbucurător să observăm că intenția părinților de a-și aduce copiii la controale oftalmologice este în creștere, însă rata actuală de doar 40% indică faptul că încă există o nevoie semnificativă de informare și conștientizare a importanței acestor consultații regulate. Recomandăm părinților să ia în considerare o examinare anuală a vederii pentru copiii lor, chiar dacă aceștia nu prezintă simptome evidente. Prevenția este cheia sănătății vizuale, iar vizitele regulate la oftalmolog pot face diferența între o vedere sănătoasă și una care poate necesita intervenții complexe în viitor”, a afirmat dr. Andreea Ciubotaru, director medical al Spitalului Infosan și Vicepreședinte al Societății Române de Strabologie și Oftalmopediatrie.
Studiul a fost efectuat online în perioada 4 – 10.10.2024, pe un eșantion de 1.024 de respondenți, rezidenți în mediul rural și urban, utilizatori de internet. Eroarea maximă de eșantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro