Șeful de la sănătate a explicat că probele au fost recoltate din mai multe spitale din țară, de pe diferite suprafețe care înainte au fost șterse cu dezinfectanți.
„Am ridicat 3.526 de probe, din care sub 5% sunt neconforme pentru diferite produse biocide testate. Testările s-a făcut în laboratoarele diferite, toate acreditate. Practic, se verifică pe suprafeţe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curăţenie şi dezinfecţie se realizează, în mod corespunzător, dacă produsul utilizat a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor”, a declarat ministrul.
Acesta afirmă că s-a verificat modul în care se face procesul de dezinfecţie, urmârindu-se dacă substanţele distrug microorganismele. Cu toate că apar tot mai multe dezvăluiri despre dezinfectanții diluați din spitalele românești, ministrul sănătății spune că pacienții sunt în siguranță și nu au motive de îngrijorare. „Anul acesta s-au făcut teste și controale în mod regulat. Acolo unde apar probleme se iau măsuri standard: retestare, retragere, carantină. Am dispus să se ia toate măsurile, inclusiv care pot merge până la suspendarea folosirii substanţelor până la finalizarea anchetei”, susține Patriciu Achimaș Cadariu, care a adăugat: ”Pacienții noștri sunt în siguranță în acest moment”.
Citește și: Patronul Hexi Pharma a fost în vizorul DNA, în 2012. Plângerea a fost clasată în 2014
Verificările au fost făcute în contextul în care jurnaliștii GSP au dezvăluit săptămâna trecută că Suprasept, biocidul folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale are o substanţă activă diluată de 10 ori. Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul şi echipamentele medicale prin imersie” şi pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, secţii de arşi, ATI, săli de tratament”. Dar şi pentru mesele de operaţie, podele şi pentru „dezinfecţia prin nebulizare.
Ieri, Ministerul Sănătății a trimis Corpul de control la Institutul Oncologic din București, pentru a face verificări în privința contractelor încheiate cu firma producătoare de dezinfectanți.
Citește și: Substanța dezinfectantă folosită în spitalele din țara, diluată de 10 ori | Ce spune firma producătoare
În acest timp, procurorii de la Parchetul General s-au sesizat din oficiu și au deschis dosar penal in rem în cazul de în scandalul dezinfectanţilor din spitale. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro