UPDATE. Raed Arafat a ajuns la Constanța și a făcut primele declarații despre operațiunea de intervenție. El a declarat că astăzi au fost salvate 26 de animale, numărul total al celor salvate fiind de 75.
”Operațiunile au decurs foarte greu. Este o singură cale de acces în navă și până în această după-amiază nu s-a primit acordul armatorului ca să fie realizate unele decupaje în perete, ca să avem și alt acces în navă. Având în vedere că s-a primit acest acord, și garanția că vor suporta cheltuielile, urmează să se facă decupaje în această noapte în peretele navei, că să se poată intra din mai multe puncte și să salvăm și mai multe animale”.
Secretarul de stat Raed Arafat:
Asociațiile de protecție a animalelor s-au sesizat și au luat poziție, însă, susțin reprezentanții acestora, nu sunt lăsate să ajute. Kuky Bărbuceanu de la Vier Photen a fost ieri la Midia și a declarat, la DIGI 24, că doar angajații ISU scot animalele de pe vapor, în timp ce ONG-ului i se permite doar să le tranchilizeze.
”Autoritățile nu fac nimic pentru că nu le pasă, iar noi și alte organizații de protecție a animalelor pentru că nu suntem lăsați de autorități”, acuză ONG-ul Vier Pfoten pe pagina de Facebook Letea Wild Hors.
Astăzi, Asociația Arca a ajuns la Midia.
”Așa cum vă promisesem ieri, am plecat dis-de-dimineață către Constanța, iar chiar acum am urcat pe nava răsturnată în portul Midia, alături de un echipaj ISU Dobrogea.
Acestea sunt doar primele oi vii pe care le-am găsit, cu siguranță sunt și altele, în alte zone ale epavei.
Vom salva atâtea câte vom putea, în orele care urmează, și vă vom ține la curent cu soarta lor”, au postat pe Faceboob reprezentanții asociației.
Tot astăzi s-a întrunit la Constanța comitetul de urgență cu reprezentanţi de la nivelul structurilor centrale. Reprezenții prefecturii au anunțat că presa nu are acces, iar după după ședință au fost comunicate măsurile dispuse în ceea ce privește situația de la nava din Portul Mdia Năvodari.
”Ne concentrăm pe salvarea oilor care mai sunt în viață”
„După cum știți, se intervine de duminică. Intervenția a fost foarte dificilă, pentru că nava a fost aplecată pe o parte și era o singură cale de acces și aceea foarte îngustă, și tot pe acolo trebuiau scoase și animalele. Ele, chiar dacă sunt vii, sunt foarte grele acum pentru că lâna este îmbibată cu apă, se acționează foarte greu, pentru că și în interior poziția salvatorilor era dificilă, erau scafandri în interior. În continuare, ne concentrăm pe salvarea oilor care mai sunt în viață, se pare că mai sunt, acum se apropie navele de vasul eșuat, vom mai salva ce se poate salva, timpul este scurt”, a declarat șeful IGSU, Dan Paul Iamandi.
”Din declarații a reieșit că nava ar fi fost înclinată puțin. La navele care încarcă cherestea înclinarea permisă este spre exemplu de 8 grade. Această navă avea 3 grade când a plecat la cheu. Comandantul a declarat că redresează nava și că nu sunt probleme. Această înclinare nu reprezintă o problemă. Acum investigăm, luăm date de la piloți, comandant, există contradicții în aceste declarații”, a declarat Alexandru Mezei, șeful Autorității Navale Române.
În acest caz s-au autosesizat și Ministrul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bobe, Ministrul Agriculturii, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, Csutak Nagy Laszlo, președintele Autorității Naţionale Sanitare Veterinare și Ministrul Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro