Președintele a adăugat că doar el și o altă persoană cunosc locația exactă: „Nu încercați să aflați unde e, până nu începem să ne facem treaba, pentru că atunci când se află, prețurile (pentru terenuri – n.red.) vor crește de 10, de 50 de ori”, a spus Vučić.
„Conform primelor rapoarte preliminare, și se fac verificări suplimentare, am găsit unul dintre primele 100 de zăcăminte de aur din întreaga lume”, a adăugat Vučić.
Declarațiile au fost făcute de șeful statului sârb la finalul discursului său public legat de negocierile privind Kosovo și Metohija.
După cum a anunțat Ministerul Minelor și Energiei de la Belgrad la începutul acestui an, recent a fost găsit un zăcământ bogat de aur.
„În urma activităților de cercetare desfășurate până în prezent la situl Čoka Rakita, a fost găsit un zăcământ bogat de aur, ale cărui dimensiuni preliminare sunt de 500 m x 250 m x 80 m. Čoka Rakita este situată în municipalitatea Žagubica, la aproximativ trei kilometri sud-est de Proiectul Timok Gold.
Rezultatele preliminare ale testelor tehnologice arată că este posibil să se producă un concentrat de aur pur, cu o utilizare totală a aurului mai mare de 93 la sută”, scrie în comunicatul de presă al ministerului.
„Rezervele potențiale sunt semnificative în ceea ce privește cantitatea de minereu, conținut de aur, care în viitor poate avea o importanță deosebită pentru economia întregii țări, în special pentru regiunea din estul Serbiei.
Ceea ce trebuie remarcat e că proiectul este în faza de cercetare, că este necesar să se confirme aceste rezultate bune prin noi cercetări, iar după aceea să se pregătească un studiu care să verifice resursele și rezervele”, a spus ministrul minelor și energiei, Dubravka Đedović.
Se estimează că Serbia are acum 500 de tone de aur, potrivit portalului online al revistei sârbe de afaceri BIZLife. „Serbia are rezerve semnificative de aur. Conform estimărilor Geo Institute din anul 2000, la acea vreme avea 250 de tone de zăcăminte existente și 150 de tone de zăcăminte potențiale. Conform ultimelor descoperiri, precum cea de la Žagubica, se poate spune că există rezerve de 500 de tone de aur”, scrie BIZLife, citând „estimări brute” ale directorului adjunct al Institutului Geologic din Serbia, Predrag Mijatović.
Potrivit acestuia, după procesare, aurul din minereu este transformat în lingouri sau aur de investiții, care este apoi plasat în seiful băncii centrale. Dar Mijatović a subliniat și că e vorba de un proces îndelungat. Dacă rata actuală de exploatare continuă, va dura câteva secole pentru a procesa tot aurul.