UPDATE ora 20. 00 Deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu, secretar al comisiei, a solicitat renunţarea la amendamentul respectiv.
„Noi am avut o iniţiativă legislativă, cei de la PSD şi ALDE, pentru modificarea legii 317. Asociaţiile profesionale ale magistraţilor, inclusiv CSM, au venit cu sute de propuneri şi am stabilit o procedură la începutul dezbaterii, în cadrul acestei comisii. Toate partidele am stabilit ca propunerile asociaţiilor profesionale şi ale CSM să fie preluate de către comisie, pentru a putea fi dezbătute ca amendamente. Vă rog să aveţi în vedere că alineatul 5, care s-a introdus la art. 42, nu este susţinut de ALDE”, a precizat Steluţa Cătăniciu.
Și deputatul USR Stelian Ion a precizat şi el că dezbaterile se desfăşoară prea rapid. „În spaţiul public deja s-a iscat o discuţie întreagă pe această chestiune. Am fost acuzaţi că am votat cot la cot cu ALDE, probabil şi dumnealor sunt la fel acuzaţi că au votat cot la cot cu noi. Ideea este că acest amendament – şi v-am rugat la un moment dat să mergeţi mai uşor cu votul şi să dăm şi noi paginile într-un ritm normal, pentru că mai sunt scăpări, e vorba aici de un fel de imunitate a judecătorilor, care poate comporta o discuţie”, a declarat Stelian Ion.
Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a precizat ca în condiţiile în care propunerea UNJR şi CSM nu mai este susţinută sub formă de amendament de către USR sau ALDE, se va renunţa la această prevedere.
Un alt amendament admis în ședința de marți prevede că acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători, procurori şi magistraţi-asistenţi se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar”.
Propunerea a venit din partea CSM şi însuşită de parlamentarii de la USR şi ALDE.
În acest moment, legea prevede că „acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de un judecător se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar, de ministrul justiţiei sau de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.
Un alt amendament adoptat, propus de cei de la UNJR şi AMR, prevede că cererile privind apărarea independenţei justiţiei în ansamblul său se soluţionează de către plenul CSM.
”Secţiile corespunzătoare ale CSM au dreptul şi obligatia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenta sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea. De asemenea, secţiile corespunzătoare ale CSM apără reputatia profesională a judecătorilor şi procurorilor”., se arată în propunerea venită din partea asociațiilor magistraților.
De asemenea, preşedintele Secţiei pentru Judecători este de drept preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce implică faptul că preşedintele CSM nu va mai putea fi un procuror. Amendamentul a fost propus de ALDE şi de PSD.
Citește și: VIDEO/,,Români până la moarte”, episodul 1. Când n-ai bani, viața încape într-o urnă. Povestea lui Edy
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!