Mai exact, șomajul, fondul de risc profesional, cel de garantare a salariilor și concediile medicale rămân în sarcina angajatorilor. Și asta pentru că, dacă ar fi fost transferate toate contribuțiile la angajat, aceste fonduri ar fi rămas fără finanțare.
Întâlnire de top la Guvern
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri la Guvern, după întâlnirea cu vicepremierul Marcel Ciolacu şi cu miniştrii Muncii, Sănătăţii, Finanţelor şi Justiţiei, că o parte a contribuțiilor va rămâne tot în responsabilitatea firmelor.
”Se doreşte transferarea unor părţi de contribuţii de la angajator la angajat conform celor discutate care rămâne să le vedem efectiv în următoarele zile într-un document oficial. Ceea ce s-a specificat este că fondurile speciale – şomaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare al salariilor, concedii medicale, inclusiv obligaţiile angajatorului pentru condiţii de muncă deosebite şi speciale – vor rămâne în continuare în sarcina angajatorului. Deci din totalul obligaţiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7% contribuţii pentru condiţii normale sau se adaugă cinci puncte procentuale pentru deosebite şi zece puncte procentuale pentru speciale”, a afirmat Hossu, citat de News.ro.
Acesta a mai spus că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că „fără să se prejudicieze problema dreptului de proprietate, legea va prevedea în mod expres şi imperativ faptul că angajatorii sunt obligaţi să crească cu 20% nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contribuţii sociale de 35% pentru angajat şi la restul cele 10% impozit pe salariu”.
Majorare teoretică de 8% pe net
În condiţiile respective cresc salariile nete şi în sectorul economic privat sau de stat cu aproximativ 8%..
„În acelaşi timp s-a convenit, cel puţin aparent, e convenit cu sectorul bugetar că de fapt în 153 legea de salarizare bugetară creşterea de 25% prevăzută pentru 1 ianuarie 2018 include şi transferul de taxe sociale. Deci, practic, sectorul bugetar va vedea majorarea de 25% din care se vor scădea taxele sociale – 20% pentru angajator, deci vor avea o creştere pe net de aproximativ 5%. Problema noastră era, pe de o parte, că era prea mică la sectorul bugetar, dar că, în acelaşi timp, era o creştere negativă pe net nu pe brut”, a afirmat Hossu.
Uite majorarea, nu e majorare
Rămâne, însă, de analizat impactul adevărat al creșterii. ”A rămas să se studieze impactul legat de repartizarea pe brut în salarii a noilor creşteri pentru că ne vom apropia foarte mult ca salarii brute care se raportează la nivelul statistcii europene de salariile din Grecia, Portugalia, ceea ce va crea o imagine relativ defavorabilă, deşi pe net creşterile nu sunt la nivelul respectiv”, a adăugat Hossu.
Șmecheria e că statul ar încasa mai mult
La rândul său, preşedinteşle BNS, Dumitru Costin, a spus că i-a întrebat pe reprezentanţii Executivului despre asumarea unui eventual eşec al transferului contribuţiilor în sarcina angajaţilor. El a afirmat că aşteaptă un răspuns public în acest sens.
”În situaţia unui eşec al unui astfel de demers, ca şi consecinţe, cine îşi va asuma din punct de vedere politic consecinţele şi cine va plăti pentru asta. Ce am mai avut astăzi ca şi certitudine este teza conform căreia odată cu apariţia acestui nou mecanism prin care doar salariatul va fi cel care va contribui la pensii şi la sănătate, vor creşte încasările Ministerului de Finanţe la bugetul asigurărilor sociale. În traducere liberă, asta înseamnă că odată cu mutarea contribuţiilor în brut, creşte brutul şi acel procent aplicat cumulat – pensie plus sănătate, ca şi contribuţie, aplicat la brutul majorat cu mutarea contribuţiilor, va genera mai multe venituri”, a spus Costin.
Tensiuni sociale
Intenția Guvernului de a trece toate contribuțiile de la angajatori la salariați a generat tensiuni între autorități și sindicate.
Sindicaliștii argumentează că privații nu pot fi obligați să crească salariile brute cu diferența de contribuții și că astfel salariile nete ar putea scădea în mediul privat cu 20%.
Trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, prevăzută a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, îi va transforma pe români în ”cobai”, căci, din 119 țări cu sisteme de protecție socială, niciuna nu are vreun astfel de sistem, a anunțat zilele trecute BNS.
Acesta a lansat o campanie numită ” NU Experimentelor Sociale pe Români!” și o petiție online împotriva planurilor Guvernului.
Pe de altă parte, Ionuț Mișa – ministrul Finanțelor – a declarat, marți, la Parlament că prin proiectul de lege, se va obliga angajatorul să nu schimbe salariul brut.
”Va fi o lege prin care aceste contribuții vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. (…) Am făcut mențiunea că și astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă și să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul această valoare salarială. Totodată, am făcut mențiunea că după ce se va realiza această măsură legislativă va fi introdusă și o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar și cel din mediul privat, să mențină un anumit nivel al salariului brut”, a declarat Ionuț Mișa, la comisia economică din Senat.
Întrebat cum poate fi obligată o firmă privată să mențină nivelul salariului brut, Mișa a spus că va fi o dispoziție legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut.
PFA-urile, notarii, avocații și ziariștii vor plăti mai mult
Consultantul fiscal Adrian Bența declara în luna august pentru Libertatea că măsura va duce la creșterea taxării pentru mai bine de 500.000 de români care lucrează pe persoană fizică autorizată (PFA), urmând a fi afectate și alte categorii de persoane, precum avocații, notarii, agricultorii, ziariștii cu drepturi de autor sau cei care trăiesc din chirii.
Statul caută noi surse de bani, dar nu aceasta este soluția, ci reducerea cheltuielilor bugetare. ”Am văzut anunțul Ministerului Finanțelor, cred că domnul Mișa (Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor – n.r.) este pe lista de plecare. Pe de altă parte, domnul Mișa înțelege mai exact cifrele legate de taxare. Dacă ar fi o mutare a banilor de pe stânga pe dreapta nu ar fi nicio problemă. Dar măsura de mutare a contribuțiilor va pune în dificultate pe cei din mediul privat și bagă mâna în buzunarul PFA-urilor, a celor care trăiesc din arendă, agricultori, cei care câștigă din chirii etc”, a afirmat Bența pentru Libertatea.