Pe 20 octombrie 2024, în județul Iași au avut loc alegeri pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, pentru a facilita aderarea la Uniunea Europeană, și alegeri prezidențiale. Deși în județ locuiesc peste 10.000 de basarabeni, mai puțin de jumătate au participat la vot. În Iași, unde au fost deschise două secții de votare pentru moldovenii stabiliți sau care studiază în județ, rezultatele au arătat un sprijin covârșitor pentru integrarea europeană.
Cuprins:
Deși 10.000 de buletine de vot tipărite, aproximativ 4.200 de alegători au venit la urne. Dintre aceștia, peste 91% au votat pentru aderarea la Uniunea Europeană, un procent semnificativ mai mare decât media de 77% înregistrată la nivelul diasporei și mult superior celui de 50,4% la nivel general. La Iași, rata de participare a basarabenilor la acest scrutin a fost de doar circa 6%, mult sub procentul de 50% la nivel general, dar această diferență poate fi explicată prin motivele menționate anterior.
Câți cetățeni din Republica Moldova au domiciliul în Iași
În Iași, aproximativ 70.000 de cetățeni din Republica Moldova figurează oficial ca având domiciliul în județ. Aceasta echivalează cu două orașe precum Pașcaniul. Mulți își fac pașapoarte românești pe baza unui domiciliu, fie real, fie doar în acte, pentru a putea pleca la muncă în Occident. Numărul basarabenilor care obțin cetățenie românească și drept de muncă în UE crește zilnic.
Numărul cetățenilor din Republica Moldova care și-au făcut pașaport românesc la Iași pentru a lucra în țările UE, inclusiv România, se apropie de 70.000. Dintre aceștia, doar puțin peste 10.000 locuiesc sau studiază în județul Iași. Restul, aproximativ 60.000, locuiesc doar „pe hârtie” în județul Iași și folosesc cetățenia română pentru a lucra în Occident.
Cifra a crescut anual. În 2015, erau aproximativ 30.000 de basarabeni cu cetățenie română, iar numărul a crescut constant. Totuși, nu există o cifră reală a cetățenilor basarabeni cu buletine de Iași, și nici a celor care locuiesc efectiv în județ. Nici Consulatul Republicii Moldova în România nu deține astfel de cifre.
„Cetățenii din Republica Moldova care au pașapoarte românești și locuiesc efectiv în Iași, în sensul că au loc de muncă sau copii, depășește cifra de 10.000. Nu se știe câți sunt efectiv, deoarece ei mai pleacă în străinătate, apoi vin, merg din nou în Republica Moldova, și tot așa. Cifra este schimbătoare mereu. Dar, în total, avem cam 70.000 de oameni cu dublă cetățenie în Iași; cei mai mulți lucrează în Occident”, a declarat un oficial din Republica Moldova.
Locuitori în Iași, doar pe hârtie
Potrivit Ziarului de Iași, majoritatea cetățenilor din Republica Moldova au obținut buletine de Iași plătind nelegal pentru a fi luați în spațiu în diverse localități din județ sau chiar în municipiu. De exemplu, în trei comune din județul Iași există cel puțin câte o casă cu locuitori-fantomă, uneori în număr de mii. Unii dintre ei nu au văzut niciodată casa în care sunt înregistrați oficial. În satul Cozia, din comuna Costuleni, județul Iași, în 2020, erau înregistrați peste 2.000 de persoane, deși satul are doar câteva zeci de case. Cei care mai trec pe acolo pentru a obține un act de la primărie nici măcar nu cunosc numele satului în care sunt domiciliați.
Situația este similară în comunele Moșna, Răducăneni și Grajduri, toate din județul Iași. Un apartament din comuna Moșna este domiciliul a 3.000 de persoane, toate din Republica Moldova. În comună mai există câteva case în care sunt luați în spațiu cetățeni basarabeni, dar nu în număr atât de mare. Proprietarii spațiilor primesc bani pentru fiecare contract încheiat.
În Iași, situația privind pașapoartele s-a schimbat semnificativ față de anii trecuți. Dacă înainte oamenii veneau cu microbuzele și stăteau la cozi lungi, acum vin mai rar și în mod individual. „Acum vin singuri, vin mai rar. Nu în fiecare zi”, a declarat Vlad Simion, șeful Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Iași. Instituția nu deține date exacte despre numărul de pașapoarte sau cereri procesate ale persoanelor din Republica Moldova.
bozo76 • 23.10.2024, 10:25
Planeta moldova face trambulina din romania ca sa ajunga in europa. Ce tot aburim paharu? O sa cerseasca ajutoru nostru si ei is smekwri codalbi. Tui...
Realist2023 • 23.10.2024, 09:54
Mie unul mi s-a parut ca partida europenista a fost prea relaxata / trebuia sa creasca tensiune electorala explicand ca este o rara sansa istorica sa prinda trenul european / era necesar sa se mobilizeze cu mic cu mare !!
bozo76 • 23.10.2024, 10:26
Realist2023 • 23.10.2024, 09:54
Mie unul mi s-a parut ca partida europenista a fost prea relaxata / trebuia sa creasca tensiune electorala explicand ca este o rara sansa istorica sa prinda trenul european / era necesar sa se mobilizeze cu mic cu mare !!
Baii nenica esti naiv. Ce rostogolesti tu cuvintele...