frica saramurii din adancuri, care se poate revarsa. Cosmarul oamenilor din Ocnele Mari a inceput in 2001. Atunci, una dintre exploatarile de sare (campul numarul 5) s-a prabusit. in dealul din localitate s-a cascat un hau imens, iar solutia salina din adancuri s-a revarsat peste sat, inundand zona.
Pentru ca pericolul de surpare a ramas, autoritatile le-au facut oamenilor alte case langa Ramnicu Valcea. Au fost mutate aproximativ 100 de gospodarii, insa mai sunt patru familii care locuiesc in zona de risc. Oamenii acestia nu au mai apucat case in cartierul nou construit, iar acum nu accepta despagubirile oferite de autoritati. „imi da prea putini bani. Mi-a evaluat la 605 de milioane, dar eu mai vreau inca 500 de milioane de lei. Am aici gospodarie mare de tot. Altii au luat si doua miliarde si aveau o casa de cadea pe ei. Stau cu frica in san sa nu cumva sa se reverse iar saramura peste mine. Mi-am facut un pat in pomul de la poarta si acolo stau mai mereu cand nu muncesc. E munca mea de-o viata si nu ma las usor mutat”, ne-a marturisit Gheorghe Lazarescu, care are sta in Ocnele Mari, din anul 1969.
Planul autoritatilor este sa fie prabusit controlat tot dealul, inainte ca acesta sa faca si alte victime. „incercam sa-i mutam pe oameni din zona de risc si sa prabusim controlat tot campul cinci de exploatare. A mai ramas o cavitate sub pamant si e mai bine sa o prabusim noi, fara victime”, a declarat ministrul seres, care e fost la fata locului. Localitatea Ocnele Mari ar putea fi stramutata cu totul in urmatorii ani. Dupa cinci ani fenomenul de prabusire ar putea aparea si la celelalte doua campuri de exploatare din preajma Ocnelor Mari.
Cauza nenorocirii este procedeul de exploatare a sarii. Se introduce apa in subteran peste zacamantul de sare, iar cu ajutorul unei retele de conducte, solutia salina ajunge la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea. in timp, apa „sapa” in subteran si formeaza o cavitate imensa, care se prabuseste, asa cum s-a intamplat, in 2001, la Ocnele Mari.