Declarația bancherului, vine în contextul în care, chiar ieri, BNR a decis majorarea dobânzii de referință de la 2% la 2,25%, trâgând astfel un nou semnal că băncile pot majora dobânzile și, implicit, ratele la credite. Pe de altă parte, Bloch se așteaptă și ca Banca Centrală Europeană să continue trendul de majorare a dobânzii cheie.
„Ne aşteptam la posibile creşteri ale dobânzii cheie. Atât în ianuarie, cât şi în februarie, ieri, dobânda cheie a crescut cu 25 de puncte de bază. Ne aşteptăm ca acest trend să continue şi ne aşteptăm să vedem patru sau cinci creşteri graduale pe parcursul anului a dobânzii cheie. Ne aşteptăm la patru sau cinci mici creşteri pe parcursul anului, care ar putea duce dobânda cheie la 3% la finalul anului 2018”, a mai declarat Francois Bloch, în cadrul unei conferințe de presă.
Și pentru că vor crește dobânzile bancherii sunt conștienți că și nivelul de creditare pe 2018 va scădea, față de cel din 2017.
„Dacă vă uitaţi la ce se întâmplă pe piaţă, există totuşi o anumită diferenţă între nivelul ROBOR, care este un nivel de dobândă al pieţei interbancare şi dobânda de politică monetară. De exemplu, acum, principalul indice de referinţă care serveşte pentru preţuirea creditelor este undeva un pic sub 2%, este 1,99%, faţă de dobânda de politică monetară. Este şi o legătură cu lichiditatea care este încă abundentă pe piaţă şi nu ne aşteptăm ca abundenţa de lichiditate de pe piaţă să dispară fundamental în cursul anului 2018”, a declarat Claudiu Cercel, director general adjunct al băncii.
Acesta este de părere că valoarea indicelui ROBOR va rămâne sub cel al dobânzii cheie. ROBOR la 3 luni, tocmai a trecut astăzi de nivelul de 2%, ajungând la 2,03%.
Citește și:
EXCLUSIV/ Sute de clienți înșelați vor 375.000 de euro de la Omnia Turism. Se fac investigații pentru evaziune fiscală și înșelăciune