Răspunde Av Adrian Cuculis: Uzucapiunea este o instituție de drept civil, ce poate fi constatată doar de către instanța de judecată, drept pentru care, trebuie să consultați un avocat și să introduceți o acțiune judecătorească pentru dobândirea dreptului de proprietate și, ulterior, înscrierea acestuia în cartea funciară. Dar, pentru a avea câștig de cauză în cee ace privește dobândirea proprietății prin uzucapiune , trebuie îndeplinite niște minime condiții, prevăzute de Codul Civil, printre care: posesia să fie continuă (posesorul să o exercite în mod regulat, fără intermintențe anormale), posesia să fie netulburată (să nu fie fondată sau conservată prin acte de violentă în contra sau din partea adversarului),  posesia trebuie să fie publică (nu trebuie exercitată în ascuns de adversarul său),  posesia trebuie exercitată sub nume de proprietar ș.a.m.d.
Apoi, în privința timpului cât trebuie să dureze posesia pentru un imobil (casă, teren), pentru a putea opera uzucapiunea, aceasta poate fi de 30 de ani sau de 10-20 de ani.
Dobândirea proprietății prin uzucapiune de 30 de ani se aplică în cazurile în care posesorul nu are un act translativ de proprietate asupra bunului pe care îl posedă, dar nici nu este legat prin vreun raport de obligaţie faţă de adevăratul  proprietar  în virtutea căruia ar avea obligaţia de restituire.
Uzucapiunea de 10-20 de ani se aplică atunci când posesorul posedă bunul în temeiul unui just titlu şi este de bună-credinţă. Dobândirea proprietății prin uzucapiune de 10 ani este posibilă atunci când adevăratul   proprietar  are domiciliul în circumscripţia tribunalului judeţean în care se află imobilul şi de 20 de ani, în cazul în care nu este îndeplinită această condiţie.

Citește și: Când poți invoca uzucapiunea, pentru a-ți intabula un imobil?

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News