Creșterea vine după ce banca centrală a majorat miercuri dobânda-cheie de la 2% la 2,5% și a avertizat că inflația va depăși 10% în trimestrul al doilea din acest an, din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze.

Conform sursei citate, de la începutul anului indicele ROBOR la trei luni a crescut cu 17% de la începutul acestui an.

Creditele contractate înainte de luna mai 2019 au dobânzi calculate în funcție de indicele ROBOR.

După acea dată a fost introdus un alt indicator, numit IRCC. Acesta urmărește evoluția ROBOR, dar cu o întârziere de câteva luni.

Creșterea dobânzii-cheie de către BNR are ca efect final creșterea dobânzilor pentru cei care au credite în lei sau pentru cei care vor să ia împrumuturi noi.

De ce cresc dobânzile

Băncile centrale din întreaga lume au început să crească dobânzile pentru a lupta cu inflația, după ce în perioada pandemiei au injectat bani pentru a ține economiile pe linia de plutire.

Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank, spune că este posibil ca România să termine anul cu dobânzi și mai mari, potrivit Economica.net.

Cu onestitate, nu ştim dacă dobânzile se duc la 4%, 5% sau chiar 6%. Avem printre cele mai mici dobânzi din regiune, dar printre cele mai mari deficite bugetare şi de cont curent. Prognoza noastră este că dobânda de politică monetară va ajunge la 3,5% în 2022, dar riscurile sunt în creştere, iar incertitudinile extrem de mari în ceea ce priveşte inflaţia.

Ionuț Dumitru:

Analiștii estimează noi creșteri

Previziunile Raiffeisen Bank sunt ca indicele ROBOR la trei luni să atingă 3,70% la finalul lunii iunie și 3,85% la finalul lunii decembrie.

Pentru indicele ROBOR la șase luni, estimarea este să atingă 3,75% la final de iunie și 3,95% la final de an.

 
 

Urmărește-ne pe Google News