Exprimat în euro, câștigul pe șase luni din acest an a trecut de 1,5 miliarde de euro, cam cât obțineau băncile pe un întreg an în intervalul 2019-2021, mai arată sursa citată.

Randamentul capitalurilor a crescut ușor față de primul trimestru, la 20,15%, de la 19,77%, și a revenit practic la nivelul de la finele anului trecut.

Profitabilitatea băncilor este mai ridicată decât era înainte de criza financiară și economică începută în toamna lui 2008. La acel moment, nivelul era de maximum 19,4%.

Și solvabilitatea băncilor este la un nivel istoric, de 24%.

Activele nete au urcat de la 803,3 miliarde de lei la finele anului trecut la 835,2 miliarde de lei, o creștere de circa 4%. Față de iunie 2023, activele nete au crescut cu 13%.

Profitabilitatea vine în contextul în care băncile plătesc o suprataxă de 2% pe cifra de afaceri, adoptată anul trecut, dar cu aplicare de anul acesta.

Dobânzi mari

Profiturile mari ale băncilor vin după creșterea dobânzilor, ceea ce a dus la creșterea ratelor pentru românii cu credite.

La rândul lor, dobânzile au urcat după ce Banca Națională a României (BNR) a majorat dobânda-cheie în ultimii ani pentru a lupta contra inflației.

Aceasta din urmă a crescut puternic în timpul pandemiei, ca urmare a problemelor de pe lanțurile logistice, iar apoi ca urma a invadării Ucrainei de către Rusia.

Recent, BNR a redus dobânda-cheie de la 6,75% pe an la 6,5%, ca urmare a scăderii inflației.

Cele mai mari bănci din România sunt Banca Transilvania, BCR, BRD, Unicredit, Raiffeisen, CEC, ING și Eximbank.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News