De regulă, dobânzile oferite de stat sunt puțin mai mici decât media dobânzilor la depozitele bancare, iar acestea sunt la rândul lor sub dobânda de referință a Băncii Națională a României (BNR).

În acest moment, dobânda de politică monetară stabilită de BNR este de 6,5%, iar instituția condusă de către Mugur Isărescu estimează o inflație de de 3,4% în decembrie 2025. BNR va actualiza estimarea inflației în luna februarie.

Concomitent, băncile comerciale oferă depozite care ajung la un maxim de 5,5%.

Disperarea statului

Analistul economic Adrian Negrescu spune că dobânzile mari reflectă disperarea statului de a face rost bani.

„Această măsură este un gest disperat al statului, care reflectă o nevoie acută de bani pentru a plăti pensiile și salariile. Statul a pus în funcțiune un aspirator financiar, care bate toate depozitele la bănci sau investițiile pe bursă. E o goană uriașă după bani”, a declarat Negrescu, pentru Libertatea.

Pe de o parte, aspirarea de bani din piață ajută la ținerea inflației în frâu, pe de alta însă acei bani se vor întoarce în piață.

Negrescu estimează și o inflație de 6% la finalul anului, peste estimările actuale ale BNR.

„Eu cred ca inflația va fi dublă față de media europeană de 3% și va fi în continuare cea mai mare din UE”, a mai spus el.

Scumpiri peste scumpiri

Există deja o serie de scumpiri care vin: în aprilie expiră plafonarea prețurilor la energie și gaze, în vreme ce plafonarea prețurilor la polițele auto obligatorii expiră și ea.

Totuși, Sebastian Burduja – ministrul energiei, a anunțat recent că plafonarea ar putea fi extinsă cu 3 sau 6 luni.

În fine, o altă sursă de scumpiri o constituie creșterea prețurilor petrolului pe bursele internaționale, după noua rundă de sancțiuni ale SUA împotriva Rusiei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News


Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.